POGOJI

Židanova napoved: Če Janković zmaga, vlada pade

Objavljeno 11. april 2014 00.55 | Posodobljeno 11. april 2014 01.06 | Piše: STA, A. L.

SD je vstop v to koalicijo pogojevala z umikom Zorana Jankovića z vrha PS, pravi Židan.

Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

LJUBLJANA – V SD se ne želijo vmešavati v delovanje drugih strank, na vprašanje, kaj meni o razkolu znotraj stranke Pozitivna Slovenija (na eni strani premierka Alenka Bratušek, na drugi Zoran Janković), odgovarja minister Dejan Židan. Ob tem poudarja, da je SD vstop v to koalicijo pogojevala z umikom Zorana Jankovića z vrha PS, tako kot tudi koalicijski partnerici DL in Desus. Na vprašanje, kaj bi torej pomenilo za koalicijo, če bi se Janković na kongresu PS vendarle vnovič potegoval za predsedniški stolček te stranke in zmagal, je Židan odgovoril: »To ne pomeni nič dramatičnega. PS naj ima predsednika, ki ga sama izvoli, ampak od tistega trenutka naprej ni več te vlade.«

Polnjenje vrzeli

Vlada Alenke Bratušek se bo sicer danes predvidoma opredelila tudi do ukrepov za zapolnitev javnofinančne vrzeli, ki je nastala po odločitvi ustavnega sodišča o razveljavitvi zakona o davku na nepremičnine. Koalicijski vrh se je o ukrepih dogovoril v nedeljo. Predvidena je povečana učinkovitost izterjave javnih dajatev, med 40 in 50 milijoni evrov bodo poiskali s prihranki v širšem javnem sektorju, povišali bodo tudi trošarine, na primer na tobak in alkohol.

Židan je pred sejo vlade potrdil, da bodo predloge danes dobili na mizo, in dodal, da podrobnosti oziroma osnutka še ne pozna.

Deli s prijatelji