NAPAD NA DELOVNA MESTA

Židan z davkom na sladke pijače nad 840 družin

Objavljeno 26. november 2014 16.49 | Posodobljeno 26. november 2014 16.51 | Piše: P. Pa.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar opozarja, da gremo s to trošarino v napačno smer.

Ključni vzrok za uvajanje zakona naj bi bil čezmerno uživanje sladkih brezalkoholnih pijač.

LJUBLJANA – Cerarjeva vlada napoveduje, da bo zakon o trošarinah na sladkor in sladila uzakonila še decembra, čeprav za javno razpravo še ni pripravljen. Novi davek naj bi po nekaterih ocenah odnesel tudi delovna mesta in prizadel približno 840 družin.

Slaba odločitev

 Gospodarska zbornica Slovenije je danes ministru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanu Židanu izročila peticijo proti uvedbi davka na sladke pijače. Pod peticijo se je podpisalo 40 dobaviteljev v sektorju brezalkoholnih pijač, so sporočili iz zbornice.

Dobavitelji proizvajalcev brezalkoholnih pijač se pridružujejo stališču zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri nasprotovanju davku na sladke pijače. Kot so prepričani, bi ta napovedani ukrep močno prizadel celotno živilsko verigo, saj ima dejavnost proizvodnje živil in pijač močan multiplikativni učinek.

Celotna dobaviteljska veriga meni, da bo uvedba davka na sladke pijače vplivala na poslabšanje konkurenčnosti in razvoja vseh v verigi. Z zmanjšanjem dobav na račun zmanjšanja naročil s strani sektorja proizvodnje pijač bodo tudi dobavitelji prisiljeni zmanjševati proizvodnjo in odpuščati delavce. Posledično se bo zmanjšal tudi njihov prispevek v državno blagajno.

Ministra Židana, ki je hkrati podpredsednik vlade, želijo dobavitelji s peticijo opozoriti na nesmiselnost in neutemeljenost predlaganega ukrepa, ki bo imel negativne posledice tudi za samo državo na račun odlivov iz proračuna in zmanjšanih prilivov od DDV, davka na dobiček, plačil koncesnin idr.

 

STA

 

Predlagani davek naj bi zahteval drastično zmanjšanje delovnih mest in najbolj prizadeta podjetja pahnil v stečaj. »Vsako delovno mesto v industriji pijač pomeni še šest povezanih delovnih mest v celotni verigi, vključno s proizvajalci v kmetijstvu bi izgubili še dodatna delovna mesta, ki bi prizadela najmanj 840 družin. Prizadeta bi bila podjetja, kot so Vital Mestinje, Dana ali Fructal,« po poročanju Dela opozarjajo v industriji.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pravi, da je ta predlog »prav nespoštljiv do gospodarstva, da na tako prozoren način želi država pridobiti teh nekaj milijonov. Sicer pa je že pobiranje teh davkov zelo drago.« Kuhar še opozarja, da gremo s to trošarino v  napačno smer. Prepričan je, da bodo potrošniki zaradi trošarinskega davka dražjih pijač bolj posegali po »konstruktu neke tekočine v PVC-embalaži«.

Ni še pripravljen

Zakon o trošarini na sladkor in sladila je v nastajanju, a v najnovejši različici naj ne bilo sokov, nektarjev in še nekaterih izdelkov, tako vsaj zatrjuje minister za kmetijstvo Dejan Židan, poročajo.

Židan je v prejšnji vladi nasprotoval davku na sladke pijače, zdaj pa vzrokov za nasprotovanje ne najde. Pravi, da so jih proizvajalci pijač opozorili, da ne sme zakon vsebovati nekaterih izdelkov, posegati pa ne sme niti na območje hranil. »Trošarinska lestvica se bo začela pri določeni vsebnosti sladkorja in sladil, zato bodo velike razlike pri obdavčitvi,« pravi.

Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Židana pozivajo, naj umakne zakon iz nadaljnje procedure. Cerarjeva vlada napoveduje, da bo zakon uzakonila še decembra, čeprav za javno razpravo še ni pripravljen.

 

Deli s prijatelji