TELEKOM ODZIVI

Židan: SDH se ne sme pustiti izsiljevati

Objavljeno 16. junij 2015 00.55 | Posodobljeno 16. junij 2015 00.55 | Piše: STA, M. D.

Dejstvo, da se Slovenski državni holding (SDH) ne pusti izsiljevati edinemu potencialnemu kupcu za Telekom Slovenije, bi moralo biti samoumevno.

»V SD menimo, da je bila tudi prvotna ponudba nedostojna,« je povedal predsednik SD Dejan Židan. Cena, ki jo Britanci ponujajo za Telekom, se jim zdi bistveno prenizka, po njihovem gre za nestrateškega kupca, ki je želel tveganja prevaliti na prodajalca,« je naštel Židan in spomnil še na neraziskane namige o dogovarjanju dveh potencialnih kupcev, Cinvena in Deutsche Telekoma.

image
a:1:{s:11:"description";s:26:"Dejan Židan, poslanec SD.";}

»To, da je uprava SDH sklenila, da se ne bo pustila izsiljevati, ni čas za zmagoslavje,« je opozoril. Meni, da je čas za racionalno ravnanje, da je treba čustva zdaj pustiti na strani in pogledati, kaj lahko naredimo s Telekomom.

Bratuškova: Upam, da bo postopek prodaje Telekoma Slovenije ponovljen

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je dejala, da Telekoma Slovenije ni treba prodajati pod ceno, zato glede na današnje dogodke upa, da bo ta postopek prodaje zaključen in bo ponovljen. »Nikakor nam ni treba v tej situaciji Telekoma prodajati pod ceno in še nestrateškemu partnerju, tako da to, kar se je danes zgodilo, tudi jaz upam, da pomeni zaključek postopka in bomo postopek, če vlada in gospod Cerar resno misli, da Telekom potrebuje strateškega partnerja, pač ponovili,« je dejala Bratuškova.

Erjavec: Cinven očitno ni bil strateški kupec

image
a:1:{s:11:"description";s:13:"Karl Erjavec.";}

Predsednik koalicijskega Desusa in zunanji minister Karl Erjavec je odločitev SDH pospremil z besedami: »Ponudnik je pokazal svoj pravi obraz, in sicer da ni bil strateški kupec in da je očitno želel samo poceni dobiti Telekom,« je navedel Erjavec. Že čez dan je sicer Erjavec dejal, da ne razume, zakaj Cinven zdaj spreminja ponudbo. »Če niso pripravljeni kupiti, naj ne kupijo,« je bil jasen.

Rudolf Skobe ob odločitvi SDH: Po slovensko!

Na družbenem omrežju Twitter se je nocoj odzval tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Na odločitev SDH je zapisal: »Inkriminirajmo in razvrednotimo. Slovensko. Na srečo so pravi cenilci vrednosti predvsem uporabniki.«

Cerar odločitve SDH ne komentira

image

Z današnjo odločitvijo SDH, da ne sprejema dodatnih pogojev, ki jih je družba Cinven dala za nakup večinskega deleža Telekoma Slovenije je premier Miro Cerar seznanjen. Ker je postopek prodaje še v teku, odločitve SDH pravi, ne bo komentiral.

Analitik Stanovnik: Odločitev je na strani Cinvena

Finančni analitik Sašo Stanovnik je poudaril, da je odločitev SDH glede prodaje Telekoma Slovenije na strani Britancev. Da je bila njihova druga ponudba predvsem pogajalska taktika, ni več prepričan. »Sami smo menili, da je druga ponudba predvsem pogajalska taktika, da se slovenska stran končno odloči sprejeti prvo ponudbo. Zdaj o tem nismo več prepričani. Odločitev je torej zdaj na strani Cinvena,« je dejal vodja oddelka analiz v družbi Alta Invest Stanovnik.

Čeprav se strinja, da je situacija v Makedoniji težavna in da predstavlja tveganje za lastnika, starega ali novega, je bilo to znano že pred 20. majem, ko je Cinven oddal zavezujočo ponudbo, je spomnil. »Poznejša vključitev tega tveganja kot kritičnega za transakcijo zato ni povsem razumljiva. Obenem je treba razumeti, da je morda pri prevzemih smiselna delitev določenih tveganj, npr. za tožbe, a določena tveganja novi kupec pač mora sprejeti,« je povedal Stanovnik. Meni, da je Cinven pri dodatkih k zavezujoči ponudbi pretiraval.

image

Matej Pirc: pričakujemo hiter odgovor

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je v izjavi za medije dodatno pojasnil, da so potencialnega kupca o tem pravkar obvestili in da zdaj čakajo na njegov odziv. Pri tem mu niso postavili roka za odgovor, pričakujejo pa, da bo odziv zelo hiter.

Igor Štemberger: Počakajmo nova pogajanja

Predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s skladom Cinven, Igor Štemberger je ocenil, da današnje sporočilo SDH še ne pomeni zavrnitve pogajanj ali dodatnih usklajevanj.

Analitik Tomažin: Ne moremo še reči, da je konec

Glede na to, da se zgodba o prodaji Telekoma Slovenije vleče tako dolgo in da je polna zasukov, še ne moremo reči, da je konec, dokler res ni konec, je današnjo odločitev SDH komentiral finančni analitik Matej Tomažin. »Pred Telekomom so izzivi racionalizacije, ki jih bo morala uprava tako ali drugače obvladati,« je zapisal poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov.

 

Deli s prijatelji