PRODAJA

Židan: Prodaja Mercatorja potencialno zelo škodljiva

Objavljeno 21. junij 2013 00.02 | Posodobljeno 21. junij 2013 00.03 | Piše: Ma. F.

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je napovedal velike spremembe v nabavni politiki Mercatorja in negativne posledice za slovensko živilsko verigo.

Dejan Židan

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek je v času pogovorov o prodaji večinskega deleža Mercatorja sklicala sestanek s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško. Bratuškova pravi, da sestanek z družbama, od katerih je odvisnih več kot 10.000 ljudi, še ne pomeni vmešavanja v postopek prodaje. Ponovila je, da se vlada ni vpletala v prodajo.

»Če mislite, da je, ko kot predsednica vlade pokličem gospodarsko družbo, ki zaposluje več kot 10.000 ljudi, na sestanek, da ugotovim, kakšno je stanje v tej družbi in kakšne so posledice za to družbo, vmešavanje v prodajo, je to absolutno vaše mnenje. In mogoče mi predlagate, da od vsega skupaj dvignem roke in pustim na cesti več kot 10.000 ljudi, boste mogoče vi tisti, ki boste te stvari urejali,« je dejala za TV Slovenija

V prodajo naj se ne bi vtikala

»Nič nisem prikrivala. Ne vem, če sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedati. Popolnoma nobene slabe vesti nimam. V prodajo Mercatorja se z eno besedico in z eno piko nisem vtikala,« je dodala.

Ponovila je, da njena vlada ne prodaja Mercatorja, ampak ga je »na mojo veliko žalost prodala ena druga vlada«.

Prodaja za Slovenijo potencialno zelo škodljiva

Minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki za sestanek ni vedel, je za nacionalko povedal, da je prodaja za Slovenijo potencialno zelo škodljiva. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar pa je napovedal velike spremembe v nabavni politiki Mercatorja in negativne posledice za slovensko živilsko verigo. »Če ne bo prišlo do sprememb nabavne politike, je z upravo nekaj narobe,« je povedal. Po njegovem mnenju bo do velikih pritiskov prišlo v mesnopredelovalnem sektorju, oljarstvu in delu mlečnopredelovalne industrije, saj ima Agrokor tam že svoje proizvodne kapacitete.

»Če bi bil Mercator sam po sebi učinkovito podjetje, vseh teh strahov zdaj ne bi bilo,« meni ekonomist Sašo Polanec. Ekonomist in nekdanji vodja AUKN Marko Golob pa je Polancu odvrnil, da so za Mercator problematični drugi posli in nepremičnine, ne pa njegova osnovna dejavnost. Meni tudi, da je prodaja Mercatorja ena največjih korupcijskih afer zadnjih let.
 

Deli s prijatelji