ENO MESTO

Židan ponuja tri kandidate za evropskega komisarja

Objavljeno 18. julij 2014 22.31 | Posodobljeno 18. julij 2014 22.47 | Piše: STA, Mo. S.

V stranki SD morebitne kandidature premierke v odhodu Alenke Bratušek za komisarko ne podpirajo.

Dejan Židan

LJUBLJANA – V stranki SD ocenjujejo, da je treba pri predlogu za evropskega komisarja upoštevati širok nabor kandidatov in tudi volilni rezultat. Predsednika republike Boruta Pahorja pozivajo, naj še pred odločitvijo vlade glede kandidata skliče posvet strank, ki so se uvrstile v DZ, da skupaj poiščejo kandidata s širšo podporo.

Stranka SD v razpravo ponuja tri možne kandidate za evropskega komisarja: ministrico v odhodu Anjo Kopač Mrak, evropsko poslanko Tanjo Fajon in stalnega predstavnika Slovenije pri EU Rada Genoria, je v izjavi za javnost med današnjo sejo kolegija predsednika stranke povedal predsedujoči SD Dejan Židan. Dodal je, da v SD ne podpirajo morebitne kandidature premierke v odhodu Alenke Bratušek za komisarko. Kot je pojasnil, je treba upoštevati volilni rezultat, poleg tega po njegovih besedah na tem mestu potrebujemo ljudi, »ki so s svojim dosedanjim strokovnim in političnim delom pokazali, da obvladajo stvari, ki jih delajo«.

O možni vnovični kandidaturi zdajšnjega komisarja Janeza Potočnika pa pravi, da o preteklem delu lahko govorimo z lepimi besedami, vendar je čas, da Slovenija pokaže, da nima samo enega kandidata za tako pomembno mesto. »Evropski komisar ni le ta, ki pokriva neko strokovno področje, ampak ta, ki mora znati v odločilnih trenutkih udariti po mizi za interese Slovenije,« je dejal Židan. Poudaril pa je, da SD pri svojih predlogih za komisarja oz. komisarko ne vztraja ali pogojuje.

Na sedežu SD so se danes popoldne sestali novoizvoljeni poslanci, za začasnega vodjo so izvolili Matjaža Hana.

Opozicijske drže se ne bojijo

Sicer pa v SD poudarjajo, da je sestava koalicije naloga zmagovalcev. Če bo stranka povabljena na informativne pogovore za koalicijo, se bo odzvala, a tokrat ni pripravljena na kompromise, ki bi bili v škodo ljudi, je povedal Židan in dodal, da se opozicijske drže ne bojijo. Stranka po Židanovem mnenju lahko preživi tako v opoziciji kot v koaliciji. »V naslednjem štiriletnem obdobju bomo pokazali, da se zavedamo, da izviramo iz slovenskega delavstva, da ščitimo upokojence, mladino in brezposelne. To bomo pokazali s svojim delom v opoziciji ali v koaliciji,« je povedal. »V Sloveniji je prišel čas, ko je na prvem mestu človek in mora iti del gospodarske rasti tudi v izboljšanje položaja državljanov,« je še izpostavil.

Na vprašanje, zakaj ne bi mogli uspeti v koaliciji s svojimi zahtevami, je odgovoril, da še ne poznajo programskih izhodišč stranke SMC, ki je zmagala na volitvah. »Poznamo splošna načela, a ne poznamo stališč do socialne države, socialne kapice, minimalne plače, zaščite javnega sektorja ... Ko nam bo to predstavljeno, se bomo lažje opredeljevali,« je dejal. Po njegovih besedah ne bežijo pred odgovornostjo, a stranka tokrat ni pripravljena na takšne kompromise, ki bi bili v škodo ljudi.

Deli s prijatelji