KANDIDATI

Židan o slabih možnostih, Peterle obžaluje

Objavljeno 31. julij 2014 19.03 | Posodobljeno 31. julij 2014 20.48 | Piše: STA, Mo. S.

»Če že koga želite kriviti, je to ZaAB. Kot stranki se nam je zdela predsednica vlade v odhodu dovolj kredibilna in dobra kandidatka za to mesto,« pa pravi Roman Jakič.

Na seznamu sta poleg Fajonove še Karl Erjavec in Alenka Bratušek.

LJUBLJANA – Vlada se je seznanila s predlogom premierke v odhodu Alenke Bratušek, da v Bruselj pošlje listo kandidatov za evropskega komisarja, na kateri so Bratuškova, prvak Desusa Karl Erjavec in evropska poslanka SD Tanja Fajon,image je po seji vlade pojasnil minister Dejan Židan. Prisotnih je bilo osem ministrov, s predlogom so se seznanili brez glasu proti.

Minister za kmetijstvo v odhodu Židan je pojasnil, da je bilo na razpolago nekaj slabih možnosti, ocena SD pa je bila, da je med njimi to manj slaba možnost. V SD so bili sicer za to, da bi poslali predlog enega kandidata s širšim konsenzom. »Želel bi si, da bi tudi preostale stranke tako konstruktivno delovale. Mi nismo vztrajali pri svoji kandidatki, pripravljeni smo se bili umakniti,« je dejal. Na vprašanje, ali je Bratuškova z listo kandidatov dosegla svoj namen, Židan odgovarja, da je to verjetno bil njen cilj. »Ona je na kandidatni listi, a je poleg nje tudi fenomenalna kandidatka Fajonova, ki ima posebne kompetence,« je dejal. Prepričan je, da bodo evropski komisarji, predsednik komisije in Evropski parlament spoznali, zakaj naj Fajonova postane komisarka.

»V tujini bolj cenijo naše kadre kot doma«

Pred novinarje je po seji vlade stopil še minister za obrambo v odhodu Roman Jakič, sicer iz vrst ZaAB, ki meni, da vlada v Bruselj pošilja kredibilen seznam treh imen. Kdor koli s tega seznama bo izbran, bo po njegovi oceni dober kandidat za mesto evropskega komisarja. Ob tem je zanikal očitke glede problematičnosti, da je Bratuškova pravzaprav predlagala sebe. »Če že koga želite kriviti, je to ZaAB. Kot stranki se nam je zdela predsednica vlade v odhodu dovolj kredibilna in dobra kandidatka za to mesto. Včasih imam občutek, da v tujini bolj cenijo naše kadre, kot jih cenimo sami doma, in menim, da se je Bratuškova, ko je prevzela vodenje vlade v zelo kritičnih trenutkih, odrezala zelo dobro. Ne razumem, zakaj je ta zgodovinski spomin tako kratek, da ne bi bila primerna, da gre v Bruselj,« je dodal.

Kot je povedal, tudi ne razume očitka, da »se Bratuškova ni prav otepala predloga, da bi bila na tej listi«. Ponovil je le, da so vsi trije kandidati kredibilni, in novinarjem dejal, da so »lep odgovor« na to vprašanje sredini odzivi oz. informacije, ki so prihajale tudi iz Bruslja. O tem, kaj bi imenovanje Bratuškove za evropsko komisarko pomenilo za ZaAB, pa bodo v stranki po Jakičevih besedah razpravljali po tem, ko bodo videli, kako se je odločil Juncker.

Jurša: Za stranko to ni najboljše

Po mnenju poslanca Desusa Franca Jurše je vladna odločitev pričakovana, ni pa dobra. Vsekakor bi bilo najboljše, da bi se glede kandidata uskladili, poudarja. Glede Erjavčeve kandidature Jurša pravi, da iz življenjskega zornega kota Erjavca razume, da po 10 letih dela v stranki vidi v Bruslju možnost in priložnost, za stranko pa po njegovem mnenju ni najboljše, da bi Erjavec odšel tja. O tem, koliko možnosti ima Erjavec, da bi bil izbran, Jurša ne želi presojati.

Novakova: Malo smešen način

Predsednica NSi Ljudmila Novak ocenjuje, da je šlo pri iskanju komisarskega kandidata tudi za politično trgovino. Meni, da ima zaradi položaja največ možnosti Bratuškova, sama pa bi predlagala tretjo kandidatko. Način izbire kandidatov je označila za »malo smešnega ali neverodostojnega«. Želela bi, da bi Slovenija poslala žensko kandidatko, a izbrano na podlagi konsenza z bodočim mandatarjem in tudi članicami Evropske ljudske stranke v Sloveniji.

ZL se ne vpleta

V ZL se o listi kandidatov za evropskega komisarja niso pogovarjali, je povedal Matjaž Hanžek in dodal, da se tudi sam v to ne namerava vpletati.

Kaj menijo evropski poslanci?

Lojze Peterle (NSi/EPP) je potezo vlade komentiral kar na facebooku: »Obžalujem, da vlada tako pomembne kandidature, kot je kandidatura za mesto evropskega komisarja, ni videla kot zadeve nacionalnega interesa in ni predlagala niti enega kandidata politične opcije, ki je zmagala na evropskih volitvah, s čimer bi prispevala k večji demokratični legitimnosti našega komisarja. Prepričan sem, da bi lahko brez časovne stiske prišli do širšega soglasja za to kandidaturo, če bi v to vključili tudi Državni zbor RS.«

Ivo Vajgl (Desus/Alde) procesa imenovanja kandidatov za komisarja ne želi posebej komentirati. »Vlada je opravila svoj del kadrovskega postopka, ki je v njeni izključni pristojnosti, in predloga ne bom komentiral. Postopek pa je bil takšen, kakršna je slovenska politična stvarnost,« je zapisal.

Franc Bogovič (SLS/EPP) meni, da je postopek izbire kandidata očitno pod vplivom oblikovanja vladne koalicije. Meni, da bi morali upoštevati glasove tako zdajšnje vlade kot zmagovalca parlamentarnih volitev Mira Cerarja in tudi tistih, ki so dobili največ glasov na evropskih volitvah, torej članov Evropske ljudske stranke. Da se Slovenija ni mogla opredeliti za enega kandidata, se mu zdi narobe. »Če smo na koncu v tem postopku prišli tako daleč, da so objavljena tri imena, bi potem zagotovo raje govoril o imenih, kot so Lojze Peterle, Romana Jordan ali Janez Potočnik. Mislim, da bi bili ti trije primernejši od teh, za katere se je v zadnjih izdihljajih odločila vlada Alenke Bratušek.«

Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) pravi, da sam postopek izbire kaže na stanje duha v slovenski politiki. »Samih imen niti ne želim komentirati, zdi se mi pa, da bi bilo veliko primernejše, če bi predlagali enega kandidata oz. kandidatko. Zdi se mi, da s tem dajemo sami tudi znak neodločnosti in bodo potem o našem predstavniku odločali drugi. Mislim, da bi zato morali pokazati več odločnosti in se postaviti za tistega, za katerega mislimo, da bi lahko najbolje opravljal to funkcijo, treba pa je tudi vedeti, katera področja so še ostala, ki bi bila za Slovenijo najpomembnejša.«

Milan Zver (SDS/EPP) se je na proces izbiranja kandidatov za Evropskega komisarja odzval prek twitterja: »Kaj bi se čudili? Ugrabili so nam državo, zdaj ugrabljajo še evropske funkcije. Če ne gre na volitvah ...« 

Deli s prijatelji