DA ALI NE?

Židan: Nekateri nimajo poguma za odločitev glede Telekoma na vladi

Objavljeno 27. maj 2015 19.43 | Posodobljeno 27. maj 2015 19.43 | Piše: STA, A. L.

Ob prodaji Telekoma se po Židanovih besedah postavlja vprašanje, kaj narediti, če se podjetje prodaja po bistveno nižji ceni, kot strokovnjaki ocenjujejo, da je vredno.

Dejan Židan

LJUBLJANA – Predsednik SD Dejan Židan je v uvodnem nagovoru na današnji konferenci SD izpostavil vprašanje prodaje Telekoma Slovenije. Vprašal se je, ali je prav, da nekateri ne želijo – ker po njegovem mnenju nimajo poguma –, da o prodaji Telekoma odloča skupščina, torej vlada. V SD verjamejo, da vlada ne more bežati pred svojo odgovornostjo.

Židan je namreč spomnil, da bi v primeru odločanja o prodaji Telekoma na vladi vsak posamezni član vladne ekipe moral prevzeti odgovornost za svojo odločitev.

Vlada ali SDH?

Ob prodaji Telekoma se namreč po Židanovih besedah postavlja vprašanje, kaj narediti, če se podjetje prodaja po bistveno nižji ceni, kot strokovnjaki ocenjujejo, da je vredno. Kaj narediti, ko se kot kupci pojavijo skladi, ki niso strateški, je nadaljeval predsednik SD. Slovenski državni holding (SDH) ima namreč ponudbo britanskega sklada Cinven za nakup večinskega deleža Telekoma.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je sicer danes v izjavi medijem v državnem zboru povedal, da bo odločitev o prodaji ali neprodaji sprejeta zelo kmalu, v nekaj dneh.

Sicer pa ni odgovoril neposredno, ali bo SDH odločitev o prodaji predala skupščini, torej vladi. Znano je, da je vladna koalicija glede tega vprašanja razdeljena. V Desusu pričakujejo, da bo SDH opravil svojo nalogo in odločitve ne bo prepustil skupščini, v SD pa pričakujejo nasprotno.

Za postopen prehod

Židan se je v nagovoru članom konference dotaknil tudi Zavarovalnice Triglav, pri kateri kot strateški naložbi vztraja Desus. Po propadu dogovora o kompromisu se tudi v SD ponovno zavzemajo, da bi bila uvrščena med strateške naložbe, je povedal.

Od aktualnih zadev je predsednik SD komentiral še vprašanje usklajevanja fiskalnega pravila. Kot je dejal, je bila SD s svojimi predlogi v pogajanjih uspešna. Država mora srednjeročno in dolgoročno resda slediti temu, da troši toliko, kolikor ustvari, vendar pa naj bo ta prehod postopen. Po mnenju vodstva stranke je doseženi kompromis ustrezen, zato sam poslanski skupini predlaga, naj ga podpre.

Židan je spregovoril tudi o temi današnje seje konference SD. Poudaril je, da je dilema, ali podpirati ljudi ali razvoj gospodarstva, napačna. V SD se namreč zavzemajo tako za gospodarsko uspešno državo kot tudi za koristi ljudi. V SD zato zagovarjajo koncept ekonomske demokracije, ki je tudi osrednja tema današnje konference stranke.

Deli s prijatelji