ZELENJAVA

Židan: Lumpi morajo biti kaznovani

Objavljeno 06. julij 2013 23.36 | Posodobljeno 06. julij 2013 23.36 | Piše: STA, Mo. S.

Slovenski branjevci kupujejo sadje in zelenjavo na tržaški veletržnici ter jo v Sloveniji prodajajo kot domačo.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Ministrstvo za kmetijstvo in okolje namerava do petka v javno razpravo poslati predlog novega zakona o kmetijstvu, s katerim se bo po besedah ministra Dejana Židana med drugim zaostril nadzor. »Lumpi morajo biti kaznovani, saj mečejo izrazito slabo luč na vse ostale, ki delajo pošteno,« je Židan dejal za TV Slovenija.

Že v akciji

Po razkritju omenjene televizije, da slovenski branjevci kupujejo sadje in zelenjavo na tržaški veletržnici ter jo v Sloveniji prodajajo kot domačo, je Uprava RS za varno hrano danes že poostrila nadzor na tržnicah, še posebno v Kopru. »Država je ta prispevek uporabila kot uradno prijavo, tako da danes po Sloveniji potekajo akcije,« je dejal Židan.

Minister je zavajanje o izvoru živil obsodil. Prvo uradno poročilo Uprave za varno hrano bo prejel v ponedeljek, je dejal in dodal, da ravno zdaj pripravljajo predlog novega zakona o kmetijstvu, s katerim bodo nadzor zaostrili. V javno razpravo ga nameravajo poslati v petek.

Uvoženega je več, kot si mislimo

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je dejal, da je v stroki že kar nekaj let znano dejstvo, da je bistveno več zelenjave, kot mislimo, uvožene. Zavzel se je za zvišanje kazni za tovrstne goljufije, saj so zdaj prenizke, in sicer ne le pri zelenjavi, ampak tudi pri poreklu mesa.

Deli s prijatelji