VROČINA

Židan: Letošnja suša je že naravna nesreča

Objavljeno 05. avgust 2013 21.07 | Posodobljeno 05. avgust 2013 21.09 | Piše: STA, Ma. F.

Židan se je srečal s predstavniki območnih zavodov kmetijsko-gozdarske zbornice Murska Sobota, Maribor in Ptuj, ki so ga seznanili z razmerami v severovzhodni Sloveniji.

Poslanec SD Dejan Židan.

MURSKA SOBOTA – Škoda zaradi letošnje suše je že presegla tri promile državnih prihodkov, zato bo zagotovo razglašena naravna nesreča, če bodo ustrezno izpeljani potrebni postopki, se je ob današnjem obisku Pomurja in Podravja s kmetijskimi strokovnjaki strinjal minister Dejan Židan. Minister si je sicer danes ogledal posledice suše.

Židan se je srečal s predstavniki območnih zavodov kmetijsko-gozdarske zbornice Murska Sobota, Maribor in Ptuj, ki so ga seznanili z razmerami v severovzhodni Sloveniji. Ob tem so ugotovili, da v takšnih razmerah tudi tehnološka navodila, namenjena vsaj delni ublažitvi vpliva suše, vključno z namakanjem, ne pomagajo.

Prizadeta skoraj polovica kmetijskih površin

V Pomurju je zaradi suše prizadeta skoraj polovica kmetijskih površin, stopnja poškodovanosti na njih pa je večinoma od 20- do 50-odstotna, ponekod tudi do 90-odstotna.

Koruza je po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Murski Soboti Franca Režonje prizadeta na 40 odstotkih površin od 20- do 50- odstotno, krompir na polovici zemljišč prav tako od 20- do 50-odstotno, buče na polovici njiv od 50- do 70-odstotno, travinje na polovici njiv celo od 50- do 90-odstotno. Škoda je precejšnja tudi že na vinski trti in intenzivnih sadovnjakih, saj je prizadeta okoli petina, pri zelenjavi na prostem pa je suša opravila svoje kar na 80 odstotkih površin.

»Škoda je in takrat država, ki ji pridelava hrane nekaj pomeni, pomaga z državno intervencijo. Škoda iz lanskega leta je bila hitreje izplačana, kot je bilo mišljeno, za pomoč vlade, sprejeto aprila v višini 5,6 milijona evrov, bo ta mesec dobilo odločbe okoli 5000 kmetij, izplačilo pa naslednji mesec,« je po srečanju povedal Židan.

Neizrabljeni denar namenjen namakanju

Po ministrovih besedah so letos aktivirali tudi ukrep predčasne akontacije neposrednih plačil, ki bodo lahko na polovici oktobra, pričakuje pa, da bodo vsi župani občin, kjer je škoda, to prijavili izpostavam uprave za zaščito pred nesrečami, da sproži postopke popisovanja, na podlagi katerega je možno pripraviti sanacijski program na ravni države. To bi na ministrstvu lahko storili na začetku prihodnjega leta.

Židan je opozoril, da je denar, namenjen namakanju, še vedno neizrabljen. Od lani razpisanih 10 milijonov evrov je podeljenih le 4,5 milijona evrov, težava pa je po ministrovih besedah v tem, da pri velikih sistemih ne gre za občinske projekte, nimamo pa regije, na ravni katere bi projekte usklajevali.

Deli s prijatelji