KAMPANJA

Židan kritičen do konkurence: So všečni, nimajo pa vsebine

Objavljeno 10. julij 2014 18.06 | Posodobljeno 10. julij 2014 18.06 | Piše: STA, P. J.

Kampanja se pred nedeljskimi volitvami bliža koncu. Židan pa nad svojo konkurenco, kot kaže, ni preveč navdušen.

Dejan Židan

LJUBLJANA – Predsedujoči SD Dejan Židan je na iztekajočo se volilno kampanjo ponosen, saj so bile tudi ideje SD lepo sprejete. Med drugim v SD obljubljajo ustanovitev t. i. sklada za ideje. Židan sicer obžaluje, da v kampanji ni bilo več vsebinske razprave. Od konkurentov so pogosto, kot pravi, dobili le načelne odgovore, ki so »všečni, nimajo pa vsebine«.

Židan obljublja sklad

Židan je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da se je v kampanji srečal s kmeti, z mladimi, delavci, s podjetniki, z javnimi delavci, ki so med drugim podprli usmeritev SD, da je glavna naloga politike zagotoviti nova delovna mesta.

Podprli so tudi usmeritev, da se Slovenija razvija kot uspešna, a hkrati kot solidarna in socialna država. Izpostavil je mlade, »ki imajo kar nekaj nezaupanja, saj delo, za katerega so se izšolali, v Sloveniji ni dosegljivo«. Zato podpirajo idejo o t. i. skladu za ideje, ki bo posebna oblika financiranja prvih zaposlitev mladih.

Predsednik SD Dejan Židan in slovenski globalni podjetnik Sandi Češko o "Skladu za ideje" from Socialni demokrati on Vimeo.

Gre za kombinacijo denarja iz evropskih institucij, denarja iz kohezije in od privatizacije, je pojasnil Židan. Sklad bo vstopna točka za mlade, ki imajo ideje, ne pa denarja, da iz ideje naredijo uspešen posel. Omogočal bo, da se administrativni postopki izpeljejo enostavno, na voljo bo tudi zagonski kapital.

Sklad bi po Židanovih besedah lahko zaživel v pol leta oziroma devetih mesecih. Pri tem računa zlasti na sodelovanje izkušenih podjetnikov. Sklad za ideje je na novinarski konferenci podprl tudi slovenski podjetnik Sandi Češko. Izpostavil je, da bi sklad pomagal oživiti inovativne ideje in tako odprl možnost novih delovnih mest, ki pa so ključna za reševanje drugih težav v Sloveniji.

Koliko poslancev si želijo?

V SD po Židanovih besedah obljubljajo relativno malo, a kar obljubijo, uresničijo. Za to pa potrebujejo zadostno število poslancev. Po njegovem mnenju je realen cilj SD, da ohranijo število poslancev ali dobijo kakšnega več.

SD sicer popoldne v Ljubljani pripravlja javni shod, na katerem bodo strankini kandidati državljane še enkrat pozvali na volitve.
 

Deli s prijatelji