VOLILNI PROGRAM

Židan je na listi, Lukšič ne bo kandidiral

Objavljeno 13. junij 2014 23.13 | Posodobljeno 13. junij 2014 23.17 | Piše: STA, Ma. F.

Židan: Sloveniji bomo vrnili prihodnost, pripravljeni smo na delo in dejanja.

Poslanec SD Dejan Židan.

LJUBLJANA – V SD so potrdili volilni program in predstavili kandidate za poslance. Na listi je tudi predsedujoči SD Dejan Židan, ki pravi, da bo SD Sloveniji vrnila prihodnost in da so pripravljeni tako na delo kot dejanja. Ne bodo kandidirali nekdanji prvak SD Igor Lukšič ter poslanci Majda Potrata, Mirko Brulc in Srečko Meh. Kandidatov iz Solidarnosti bo 15.

Kot je v nagovoru prisotnim na današnji konferenci poudaril Židan, verjame v kandidatno listo in je tudi ponosen, da je socialni demokrat. Ponovil je, da SD ni tista, ki je »izsilila« predčasne volitve, in da bo stranka temelj stabilnosti v državi.

Socialdemokratski blok

Dotaknil se je tudi predvolilnih povezovanj: »Kot da tekmujemo, kdo se bolj povezuje. A mi se ne povezujemo zaradi tekmovanja, pač pa, ker verjamemo, da potrebujemo sodelovanje.« S Solidarnostjo so se dogovorili o skupnem nastopu, z Desusom so oblikovali t. i. socialdemokratski blok. Ob tem je Židan spomnil, da se je v zadnjih dneh sestal »z večino političnih voditeljev, a ne z vsemi«. »Ko govorimo, da je boj proti korupciji ena od naših prioritet, to pokažemo tudi s takimi dejanji,« je dodal.

Znova je poudaril, da so ljudje v veliki meri izgubili zaupanje v državo in prihodnost, kar da je treba presekati.

Cilj je zmaga na volitvah

Židan je potegnil vzporednice s svetovnim nogometnim prvenstvom, ki se je začelo v četrtek, in dejal, da tudi v politiki tekmujejo zato, da prepričajo ljudi, a »ko je tekmovanje končano in ko pogledamo na lestvico izidov, je čas za začetek sodelovanja«.

Po njegovih besedah je cilj zmaga na volitvah. Kot osnovo je izpostavil potrebo po enakopravnosti vseh, med drugim pa napovedal oblikovanje pametne gospodarske strategije.

Na konferenci so predstavili tudi 88 kandidatov za poslance. Od tega jih je 15 iz vrst Solidarnosti, med drugim trije sopredsedniki Damjan Mandelc, Uroš Lubej in Marina Tavčar Krajnc, pa tudi nosilec liste Solidarnosti na nedavnih evropskih volitvah Dušan Keber, Božidar Flajšman in Lenart Zajc.

Izmed predstavnikov SD so na listi dosedanji poslanci Matjaž Han, Ljubica Jelušič, Andreja Črnak Meglič, Matevž Frangež, Branko Smodiš in tudi Samo Bevk. Majda Potrata, Mirko Brulc in Srečko Meh odhajajo v pokoj.

Z Lukšičem nista sprta

Kandidiral bo tudi dosedanji predsednik državnega zbora Janko Veber ter ministri iz vrst SD, ki trenutno opravljajo tekoče posle, poleg Židana torej še Jernej Pikalo in Anja Kopač Mrak.

Med vidnejšimi obrazi so še nekdanji minister Franci Križanič, dosedanji državni sekretar Dejan Levanič, vodja podmladka Mladi forum SD Jan Škoberne ter tudi več nekdanjih poslancev, denimo Breda Pečan, Anton Colarič in Jože Jagodnik.

Konference se ni udeležil Lukšič, ki je z vrha SD odstopil po nedavnih evropskih volitvah. Kot je pojasnil Židan, so posamezniki odločitve, da ne bodo kandidirali, sprejeli sami. Z Lukšičem pa, kot pravi, nista sprta, saj se dobivata in posvetujeta, Lukšič pa še naprej pomaga stranki.

Deli s prijatelji