V KOALICIJI

Židan članom SD: Ostanimo

Objavljeno 10. april 2015 09.46 | Posodobljeno 10. april 2015 09.46 | Piše: STA, K. K.

Poslanci DZ so Vebra razrešili z 68 glasovi za in 11 proti.

Dejan Židan bi ostal v koaliciji.

LJUBLJANA – Potem ko je DZ na predlog premierja Mira Cerarja v četrtek razrešil ministra SD Janka Vebra, bo o političnih posledicah danes razpravljalo predsedstvo SD. Stranka je ves čas stala za Vebrom. Kljub zaostrovanjem v zadnjih dneh pa je njen predsednik Dejan Židan po seji DZ napovedal, da bo predsedstvu SD predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi. Poslanci DZ so Vebra razrešili z 68 glasovi za in 11 proti. Premier je tako prepričal veliko večino poslancev, z izjemo SD in ZL, da je minister za obrambo z naročilom analize posledic prodaje Telekoma obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo ravnal najmanj netransparentno ali nezakonito.

Očitki o kršitvah koalicijske pogodbe

Ves čas afere je SD stal za svojim ministrom, veliko je bilo špekulacij o odhodu stranke iz koalicije. Cerarju so očitali celo kršenje koalicijske pogodbe. Vendar pa se je večina mnenj v javnosti nagibala k temu, da se bodo strasti pomirile. Da bo vladna koalicija, ki je trenutno tudi sredi priprave reformnega programa in drugih projektov, ostala skupaj, je po razrešitvi Vebra v DZ ocenil tudi Cerar.

Židan pa je po seji DZ sinoči ocenil, da je DZ razrešil ministra, ki je delal dobro, učinkovito in po mnenju SD tudi zakonito. A je hkrati spomnil, da so v zadnjih dneh prejeli zavezo predsednika vlade, da bodo pri prodaji podjetij ocenili tudi, kaj ta pomeni s stališča obrambnega, državnega in drugih interesov. Te dni se je začelo tudi usklajevanje nacionalnega reformnega programa, je izpostavil Židan in dodal, da so bile pripombe SD v veliki meri upoštevane.

Če bo SD ostal v koaliciji, bodo prihodnji teden začeli pogovore s kandidati za ministra za obrambo.

Deli s prijatelji