VARČEVALNI UKREPI

Zgornja meja nadomestila s 1050 na 850 evrov

Objavljeno 27. marec 2012 16.23 | Posodobljeno 27. marec 2012 16.24 | Piše: Ma. F., STA

Doba prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne bo skrajšana na največ 18 mesecev.

Mladi imajo težave pri zaposlitvi

LJUBLJANA – Minister za delo Andrej Vizjak je danes dejal, da bo učinek predlaganih ukrepov, ki predstavljajo izhodišča za zakon o uravnoteženju javnih financ in rebalans proračuna 2012 ter se tičejo njegovega resorja, letos dosegel 120, v prihodnjih letih pa 200 milijonov evrov.

Skrajšanje dobe prejemanja denarnega nadomestila

Kot je pojasnil na novinarski konferenci v Ljubljani, na področju trga dela predlagajo štiri vrste ukrepov. Pod prvim ukrepom je navedel skrajšanje dobe prejemanja denarnega nadomestila za brezposelne na največ 18 mesecev. Kot je povedal, ta ukrep v prvem letu ne bo imel pravih finančnih učinkov, v letu 2013 bo učinek znašal 1,1 milijona evrov, v letu 2014 pa 14,5 milijona evrov.

Znižanje višine nadomestila

Drugi ukrep po njegovih besedah predvideva znižanje višine nadomestila za brezposelne z 80 na 70 odstotkov v prvih dveh mesecih, nato pa do izteka pravice nadomestila na 60 odstotkov. Ta pravica je sicer odvisna od posameznikove delovne dobe oziroma dobe, ko je posameznik plačeval prispevek za zavarovanje za primer brezposelnosti. Predvideno je tudi 15-odstotno znižanje zgornje meje nadomestila s 1050 evrov na okoli 850 evrov. Na ta način bo država letos prihranila slabih 12 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 18 milijonov evrov, je dejal Vizjak.

Pri tem je opozoril, da je šlo v lanskem letu za nadomestila za brezposelnost okoli 300 milijonov evrov, kar je več, kot ima na voljo marsikateri resor. Gre za skoraj odstotek bruto domačega proizvoda, je opozoril. Dodal je, da je višina nadomestila v Sloveniji demotivator, tako da mnogi, ki bi lahko poprijeli za delo, tega ne storijo.

Zvišanje koncesijske dajatve s 14 na 25 odstotkov

Tretji ukrep je po ministrovih besedah zakon o koncesijski dajatvi za delo študentov. »Predlagamo povišanje koncesijske dajatve s 14 na 25 odstotkov in znižanje deleža sredstev, ki ga prejemajo študentske organizacije in posredovalci dela, to so študentski servisi,« je povedal. Od tega ukrepa si vlada letos obeta 24 milijonov evrov, v prihodnjih letih pa 36 milijonov evrov.

Zadnji predlagani ukrep na področju trga dela je ukinitev subvencioniranja študentske prehrane v juliju in avgustu. Kot je v tej luči spomnil Vizjak, imajo tedaj študentje počitnice.

Deli s prijatelji