FISKALNO PRAVILO

»Zgodila se je dokončna diskreditacija slovenske vlade«

Objavljeno 23. maj 2013 16.41 | Posodobljeno 23. maj 2013 16.41 | Piše: STA, T. L.

Iz strahu pred Brusljem je Slovenija spremenila stališče do vpisa fiskalnega pravila v ustavo, opozarjajo v Semoličevem sindikatu.

Brez premisleka je podeljevala kredite.

LJUBLJANA – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) opozarja, da se je v sredo v Bruslju očitno zgodila dokončna diskreditacija slovenske vlade, saj je iz strahu pred Brusljem spremenila stališče o vpisu fiskalnega pravila v ustavo. V sindikatu pozivajo poslance, naj omogočijo, da bi o tem odločili volivci na referendumu.

Fiskalno pravilo z letnico 2015 bo prispevalo k uničenju socialne države, je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril prvi mož ZSSS Dušan Semolič. Prepričan je, da tak cilj objektivno daje alibi vladi, da klesti pri socialnih pravicah.

Slovenija postaja kolonija

Ob tem je poudaril, da omenjeno klestenje ne bo prispevalo h gospodarski rasti, saj bo varčevanje omejevalo investicije. »To ni prava pot, to nam dokazujeta Grčija in Španija,« je dejal in dodal, da Slovenija postaja kolonija in da izgublja še tisto malo suverenosti, ki jo je imela.

V sindikatu sicer opozarjajo, da so se še pred kratkim pri nasprotovanju vnosu fiskalnega pravila sklicevali na vladne izračune, ki kažejo, da bi vpeljava fiskalnega pravila pomenila 30-odstotno znižanje pokojnin ali 30-odstotno znižanje plač v javnem sektorju oziroma obseg javnega sektorja ali 50-odstotno znižanje zneska vseh transferjev posameznikom.

Policija je zaračunala varovanje shoda ob 1. maju

Sekretar ZSSS Milan Utroša pa je ob tem pojasnil, da so sindikati prvič v zgodovini prirejanja javnega shoda na Rožniku ob 1. maju od policije dobili račun za varovanje javnega shoda. Policija je za prisotnost na javnem shodu zaračunala okoli 2500 evrov.

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank se bodo danes pozno popoldne spet sestali na temo vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Premierka Alenka Bratušek bo predlagala, naj državni zbor v petek fiskalno pravilo potrdi v sedanji obliki, torej z uveljavitvijo leta 2015. V paketu naj bi poslanci nato potrdili še spremembe referendumske zakonodaje.

Deli s prijatelji