POSTOPEK

Zgodil se je brexit. Kaj to pomeni za Slovenijo?

Objavljeno 24. junij 2016 13.48 | Posodobljeno 24. junij 2016 13.48 | Piše: A. L.

Dolgoročne posledice bodo odvisne od dogovora o prihodnjih odnosih, pravijo na ministrstvu za zunanje zadeve.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA, LONDON – »Večjih sprememb in posledic, povezanih z izstopom Združenega kraljestva na kratki rok ne pričakujemo. Na podlagi določil pogodbe se bo namreč začel pogajalski proces, ki bo trajal do dve leti in bo določil prihodnji aranžma odnosov med EU in Združenim kraljestvom. V tem času bo Združeno kraljestvo polnopravni član EU z vsemi pravicami in obveznostmi članstva. Dolgoročne posledice bodo odvisne od dogovora o prihodnjih odnosih,« so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve. Za Slovenijo da je prednostnega pomena »trdna, tesno povezana Evropa, utemeljena na pogodbi o Evropski uniji, ki se bo učinkovito soočala s ključnimi izzivi«.

Odvisno od dinamike izstopa in odzivov trgov

Minister za finance Dušan Mramor obžaluje odločitev Britancev, ki so se na četrtkovem referendumu odločili za izstop iz EU. »Upal sem, da bo rezultat referenduma drugačen. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da bo Slovenija to občutila v čim manjši meri,« je dejal minister. Verjetno pa bo to med drugim vplivalo na gospodarsko rast v glavnih zunanjetrgovinskih partnericah naše države. Kako veliki bodo ti učinki, je trenutno težko natančno oceniti, pravi Mramor, saj bo marsikaj odvisno od načina in dinamike izstopa ter odzivov trgov. »Med neposrednimi učinki gre pričakovati vpliv na vplačila oz. izplačila iz proračuna EU ter vpliv na obrestne mere, pri čemer poudarjamo, da je finančna pozicija države močna, kar omogoča, da se Sloveniji v času negotovosti in poslabšanih pogojev financiranja ne bo treba podajati na finančne trge.«

Poudarja tudi, da je bonitetna agencija Standard & Poor's v petek zvišala bonitetno oceno Slovenije, finančni ministri EU pa so potrdili predlog Evropske komisije, v skladu s katerim je Slovenija po sedmih letih izšla iz postopka čezmernega javnofinančnega primanjkljaja.

GZS: Manjši poslovni optimizem

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) ugotavlja, da je funt dan po referendumu izgubil desetino svoje vrednosti proti dolarju ter padel na najnižjo vrednost v zadnjih 30 letih: »Pričakujemo, da bo v nekaj dneh pridobil del vrednosti, saj je bil padec previsok.« Padel je tudi britanski indeks FTSE 100, in sicer za 8,5 odstotka, a ni edini. Tudi evropski delniški indeksi in svetovni naj bi se krepko zmanjšali.

»Slovenija bo utrpela udarec predvsem zaradi nekoliko manjše rasti povpraševanja na glavnih izvoznih trgih, saj naj bi se poslovni optimizem v Evropi zmanjšal, tudi manjša kupna moč britanskih turistov naj bi znižala turistični izkupiček za okoli 20 milijonov evrov,« so še dodali na GZS. 

Deli s prijatelji