ODZIVI

»Zgodba iz Pahorjevega mandata se ponavlja«

Objavljeno 25. marec 2013 14.32 | Posodobljeno 25. marec 2013 14.35 | Piše: STA, P. J.

»Očitno zelo zaželeni novi obrazi v politiki ne prinašajo vedno tudi novih etičnih standardov.«

Igor Maher, minister z najkrajšim mandatom.

LJUBLJANA – Za NSi je poteza Igorja Maherja, ki je odstopil kot minister za infrastrukturo in prostor, pričakovana. Po besedah vodje poslancev NSi Mateja Tonina je to sporočilo, da mora biti, kdor koli prihaja v politiko, praktično brez napak. V SLS si želijo, da bi bilo takšnih primerov čim manj in da vlada začne resno in odgovorno delo, ki ga je veliko.

Sestavljanje vlade »ni v redu«

»Očitno zelo zaželeni novi obrazi v politiki ne prinašajo vedno tudi novih etičnih standardov,« se je na odstop Maherja odzval predsednik SLS Franc Bogovič. Kot je dejal v izjavi za medije v DZ, je treba pri sprejemanju takšne funkcije najprej premisliti pri sebi, predvsem pa gre za veliko odgovornost predlagatelja, da »predlaga človeka, ki se mu po treh dneh ni treba posloviti od te funkcije«.

Ob tem je spomnil, da že to, da se »do zadnje ure« ni vedelo, kakšna bo sestava vlade, »ni v redu«. Po Bogovičevi oceni gre očitno tudi za eno od tistih ministrskih mest, za katero se je najpozneje izvedelo, kdo ga bo vodil, zato so prve težave že vidne.

Politiki morajo biti »praktično brez napak«

Tonin pa je medijem pojasnil, da imata Maherjev odstop in dejstvo, da mora nova vlada po zgolj nekaj dneh zamenjati ministra, več sporočil. Med njimi je tudi to, da mora biti vsak, ki prihaja v politiko, »praktično brez napak«. »Zagotovo imaš neko število sovražnikov, ki se prej ali slej dokopljejo do vseh tvojih napak in jih potem vztrajno ponavljajo, dokler te ne uničijo, če si neprijeten oziroma ne slediš njihovim ciljem,« je dodal.

Drugo sporočilo je po njegovem mnenju to, da za politiko najverjetneje ne bo kakšnega pretiranega zanimanja, vsaj tistih visoko usposobljenih kadrov, saj vedo, kaj jih v njej čaka. Vlada se je sicer z odstopom Maherja po Toninovem mnenju razbremenila pritiska in očitkov, a je tudi izgubila nekaj dni. Namesto da bi se ukvarjali z realnim delom, so se namreč »najbrž ukvarjali samo s tem, kako se braniti in kakšne poteze povleči«, kar po njegovih besedah zagotovo bremeni in ovira delo.

Dejal je še, da se s tem očitno nadaljuje tudi boj za slovensko energetiko. »Imamo ponovitev zgodbe iz časa vlade Boruta Pahorja, ko sta se za energetiko udarila SD in Zares, očitno pa se zdaj tolčeta DL in PS,« je pojasnil in dodal, da sicer glede delitve resorjev koalicijskih partneric ne pričakuje kakšne spremembe, a če »kandidati prihajajo in odhajajo, je vedno priložnost, da mesto zasede tisti, ki ti je bližje«.

Grenak priokus

Iz največje opozicijske stranke SDS so sporočili, da se za zdaj na odstop Maherja ne bodo odzivali.

Maher je danes odstopil s položaja, ker ocenjuje, da zaradi dvomov v zvezi s statusom svojega objekta v občini Piran ne bi mogel voditi resorja za infrastrukturo in prostor. Prepričan je sicer, da je vseskozi ravnal zakonito, a primera glede objekta ne želi reševati kot nosilec javne funkcije in s tem vprašanjem ne želi obremenjevati dela vlade. Kot je Maher sporočil v izjavi medijem, iz politike izstopa z dvignjeno glavo, a z grenkim priokusom, verjame pa, da bo premierka Alenka Bratušek hitro našla dobrega naslednika.

Deli s prijatelji