NEPOTIZEM

Žerjav »zrihtal« službo svoji Nataši?

Objavljeno 21. januar 2013 18.10 | Posodobljeno 21. januar 2013 18.13 | Piše: A. L.

Da je njegova žena dobila službo, naj bi bil dovolj le en klic takratnemu predsedniku uprave Andreju Kociču.

LJUBLJANA – Po medijih je te dni zakrožila anonimka, da naj bi minister Radovan Žerjav (SLS) svoji ženi Nataši uredil službo, ko je nadzoroval upravo Zavarovalnice Triglav. Za to naj bi bil dovolj le klic takratnemu predsedniku uprave Zavarovalnice Triglav Andreju Kociču.

Na anonimko so nam iz stranke SLS sporočili: »Vsebino anonimnega pisma lahko pojasnjuje njen avtor, zato se v zvezi s tem, prosimo, obrnite nanj oziroma na pošiljatelja te anonimke. Sicer pa je predsednik SLS in minister Radovan Žerjav že v preteklih letih (od leta 2008) medijem vsako leto odgovarjal na podobne anonimke s to isto tematiko, pri čemer ta zadnja (včerajšnja) vsebuje kar nekaj netočnih dejstev oziroma neresnic, kot je na primer ta, da naj bi v času zaposlitve njegove soproge v Zavarovalnici Triglav bil član nadzornega sveta te družbe.«


Anonimko, ki kroži, objavljamo v celoti, v izvirniku:

»Spoštovani državljani,

medtem, ko politični direndaj v Ljubljani paralizira vse pore javnega delovanja, se v od boga pozabljenem Prekmurju borimo za drobtinice, ki bi omogočile človeku vsaj minimalne življenjske standarde. Radovan Žerjav, nekoč eden izmed nas, danes pa eden tistih, katerega sliko upravičeno kurijo na ljudskih vstajah, v Ljubljani predava o etičnih standardih, a na lastne oči in ušesa smo se mnogi nekdanji uslužbenci Zavarovalnice Triglav prepričali kakšne standarde ima Radovan Žerjav takrat, ko se izklopijo televizijske kamere.

Leta 2007, ko se je Mura, kjer so mnoge prekmurske družine pustile svoje življenje, začela počasi sesedati je bila v njej zaposlena tudi Nataša Žerjav, tekstilna inženirka in takrat vodja tehnološke priprave proizvodnje. Sesedanje Mure je s seboj potegnilo odpuščanja, ki so vplivala na usode številnih družin, a to ni veljalo za družino Žerjav. Radovan Žerjav, takrat visoki uslužbenec Nafte Lendava je bil v tistem obdobju član nadzornega sveta Zavarovalnice Triglav, kjer je nadziral poslovanje uprave. Tiste uprave, ki je na hitro, pod mizo in brez upoštevanja internih pravil zaposlila Nataša Žerjav v Zavarovalnici Triglav, območna enota Murska Sobota. Gre za klasični vzorec nepotističnega in klientelističnega delovanja, ki je v Sloveniji očitno postal šport številka 1.

Radovedne uslužbenke majhnega kolektiva Zavarovalnice Triglav v Murski Soboti smo bile ob vprašanju direktorju območne enote, kaj nam bo v zavarovalništvu lahko pomagala tekstilna inženirka, deležne pojasnila, da je dobil klic takratnega predsednika uprave Zavarovalnice Triglav Andreja Kociča, da se bo to pač zgodilo, ker je njen mož član nadzornega sveta.  Klasična zloraba položaja, ki si zasluži obravnavo javnosti in pristojnih organov, še posebej v luči debat o etičnih standardih v politiki. Javno pozivam Komisijo za preprečevanje korupcije in Delovni inšpektorat, da v celoti preverita postopek zaposlitve Nataše Žerjav v Zavarovalnici Triglav, OE Murska Sobota. Eno je, kar politik Žerjav govori v boju za politične točke, druga pa je realnost, kar počne takrat, ko gre za lastne privilegije. Nekatere nismo imele sreče, da bi bil naš mož član nadzornega sveta in/ali vpliven politik. Ostale smo na cesti, kjer smo še danes.«

 

Na vprašanja od kdaj do kdaj je bil minister član nadzornega sveta v Zavarovalnici Triglav in kdaj je službo tam dobila njegova žena Nataša, nam niso odgovorili.

Deli s prijatelji