V IMENU INVESTICIJ

Žerjav zamiži na eno oko ob sistemski korupciji

Objavljeno 17. februar 2013 20.20 | Posodobljeno 17. februar 2013 20.21 | Piše: M. U.

Goran Lukič (ZSSS) ob obletnici ministrovanja Radovana Žerjava.

Radovan Žerjav.

LJUBLJANA – Ob obletnici šefovanja na gospodarskem ministrstvu, ko je vajeti v roke prevzel  Radovan Žerjav, je izvršni sekretar Zveze svobodnih sindikatov(ZSSS) Goran Lukič, spomnil na ministrovo izjavo, da »gospodarstvo potrebuje vzvod gospodarske diplomacije, posebej v časih, ko bodo mednarodne aktivnosti na točki spodbujanja izvoza in točki iskanja tujih investicij ključnega pomena za gospodarsko rast v Sloveniji«. A ob strinjanju, da je gospodarska diplomacija izjemno pomemben vzvod domače gospodarske rasti in da je vsaka investicija še kako pomembna, se Lukič sprašuje, ali je gospodarska diplomacija lahko neodvisna spremenljivka, ki je nad mednarodnimi standardi. Pri tem ima Lukič v mislih sistemsko korupcijo in napade na sindikalni aktivizem.

Obisk pri koruptivni osebnosti leta

V Sloveniji zaznavamo 12 indikatorjev od 13, ki kažejo na prisotnost sistemske korupcije. Kljub temu pa se zdi, da je boj proti sistemski korupciji rezerviran za prazne medijske obračune, medtem ko je v gospodarski diplomaciji postranska oziroma »nerodna« tema. Minister Žerjav je ob nedavnem obisku Azerbajdžana poudaril, da je to eden izmed šestih strateških trgov, ki so jih v strateškem dokumentu Mednarodni izzivi 2013 – Partnerstvo za spodbujanje mednarodnega sodelovanja slovenskih podjetij določile vse institucije, ki si prizadevajo za internacionalizacijo slovenskega gospodarstva. A kot opozarja Lukič, je le nekaj dni po tej ministrovi izjavi mednarodna nevladna organizacija Projekt za poročanje o organiziranem kriminalu in korupciji razglasila predsednika Ilhama Alijeva za »koruptivno osebnost leta«.

Napad na sindikalni aktivizem

Lukič se obregne tudi ob pogovor v Večeru, ko je minister Žerjav povedal, da so ga »v Turčiji med drugim spraševali, kaj je z močjo sindikatov v Sloveniji«. Lukič verjame, da je tudi minister Žerjav zelo natančno obveščen, da je mednarodno združenje sindikatov ITUC junija lani poslalo predsedniku turške vlade Recepu Tayyip-u Erdoganu protestno pismo zaradi pripora 71 sindikalistov širom Turčije, kar se je po opozorilu ITUC zgodilo pod pretvezo protiteroristične zakonodaje. ITUC opozarja, da se je pod isto pretvezo oktobra 2011 zgodila obsodba 25 članov sindikata Egitim sen na šest let in pet mesecev zapora.

Turčija kot velika poslovna priložnost

A kot opaža Lukič, taka opozorila slovenske gospodarske diplomacije ne ovirajo oziroma ne ganejo preveč. Navaja sporočilo ministrstva za gospodarstvo, turizem in razvoj iz oktobra lani, kjer so med drugim zapisali, da »Turčija predstavlja veliko poslovno priložnost«.  In ob tem se sindikalist Goran Lukič sprašuje, kaj sporoča minister Žerjav s svojimi zadnjimi izleti in izjavami. In Lukičev odgovor: »V imenu novih investicij je dovoljeno vse. In videti nič.«

Deli s prijatelji