POGAJANJA

Žerjav: Za krizo je krivo brezglavo trošenje

Objavljeno 01. maj 2012 18.17 | Posodobljeno 01. maj 2012 18.17 | Piše: Mo. S.

Bremena krize se morajo porazdeliti pravičneje, meni prvak SLS.

Žerjav upa, da sprejeti ukrepi ne bodo preveč boleči.

LJUBLJANA – »Na današnji državni praznik, ko se spominjamo prizadevanj delavstva za temeljne delavske pravice v preteklosti, je prav, da se spomnimo zlasti na tisto vrednoto, ki jo praznik še posebno izpostavlja, to je medsebojna solidarnost,« meni predsednik SLS Radovan Žerjav.

Pravi, da so delo, pravica do dela in pravica do plačila za opravljeno delo, ki omogoča dostojno življenje, le nekatere od pravic, ki jih vlada postavlja v središče pri prvih vladnih predlogih ukrepov, katerih cilj je razbremeniti stroške dela za podjetja. Ta morajo namreč ohraniti čim več delovnih mest in spodbuditi odpiranje novih.

Ne gre za uničevanje

Ključ do poenotenja stališč glede ukrepov je po njegovem v medsebojni solidarnosti, pa tudi razumevanju in spoštovanju, pri tem pa je še posebno pomembno, da te vrednote izkazujemo tudi v kriznih časih. Po njegovem mnenju je zmotno misliti, da gre pri vladnem predlogu varčevanja za »uničevanje«, saj je ravno dozdajšnje neukrepanje, pretirano zadolževanje in brezglavo trošenje javnih financ privedlo skoraj do uničenja stabilnosti slovenskih javnih financ.

Pravična razporeditev bremena krize

Bremena krize ne smejo nositi na svojih ramenih le nekateri (zasebni sektor), ampak ga je treba pravičneje razporediti, pri reševanju krize pa morajo sodelovati vsi segmenti države, še dodaja. Upa, da rešitve, do katerih bomo prišli skupaj, ne bodo preveč boleče za nikogar.

Deli s prijatelji