PRED PROPADOM

Žerjav z naporom rešuje Primorje

Objavljeno 06. marec 2012 19.45 | Posodobljeno 06. marec 2012 19.45 | Piše: P. J., STA

Signal podržavljenja takih podjetij bi bil napačen, pravi Žerjav.

Radovan Žerjav

LJUBLJANA – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo po besedah ministra Radovana Žerjava vlaga vse napore za rešitev Primorja in da podjetje ne bi propadlo. Osnovni pogoj za pomoč je, da se obstoječi lastniki umaknejo iz celotne zgodbe, rešitve pa iščejo v smeri pomoči preko SID banke.

Na ministrstvu ni sredstev

»Ne vidim možnosti, da bi znotraj ministrstva našli kakršen koli vir, ki bi lahko rešil to situacijo oziroma da bi zgodbo zapeljali v prave vode, in mislim, da bi tudi signal 'podržavljenja' takšnih podjetij bil napačen,« je ob robu odprtja sejma Dom v Ljubljani povedal Žerjav.

Po njegovih pojasnilih vlagajo vse napore, da bi vendarle našli rešitev in da podjetje ne bi propadlo. »Zagotovo je treba v vsakem nadaljnjem koraku, tudi če pride do dogovora z bankami, ne le s SID banko, ampak tudi z bankami, ki so vključene v to zgodbo, iskati strateškega partnerja,« je še poudaril minister Žerjav.

Novakova: Naredili smo vse

Primorje je februarja na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podalo vlogo za državno pomoč. Ajdovska družba bo brez novih obratnih sredstev in bančnih garancij za nove posle konec marca izpolnjevala pogoje za začetek postopkov po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju.

Uprava Primorja je po besedah predsednice upravnega odbora družbe Marjane Novak naredila vse, kar je bilo mogoče in pričakovano – pripravila je sanacijski program, izvedla prvo zmanjšanje števila zaposlenih, predložila vlogo za sodelovanje države pri sanaciji, dala vlogo za ustanovitev invalidskega podjetja, naredila seznam poslovno nepotrebnega premoženja, ga ocenila in dala na trg.

Naredili so tudi ocene, koliko bi stečaj Primorja stal državo v roku prihodnjih petih let. O konkretni številki Novakova sicer ne more reči ničesar, je pa ta »zelo, zelo visoka«. Po njeni oceni obstajajo vsi ekonomski razlogi za to, da bi ministrstvo podprlo prispevek države k sanaciji podjetja.
 

Deli s prijatelji