SKRIVNOSTNO

Žerjav v rokavu skriva zamenjavo za Janšo?

Objavljeno 24. januar 2013 08.51 | Posodobljeno 24. januar 2013 09.05 | Piše: A. K., T. L.

SLS ga je za mandatarja predlagala že pred leti.

»Težav z evrom ne moremo rešiti prek noči,« je poudaril Franc Arhar.

LJUBLJANA – Po odločitvi Gregorja Viranta, da Državljanska lista izstopi iz koalicije, prav tako pa so s položajev odstopili Virant, Senko Pličanič in Janez Šušteršič, se že pojavljajo ugibanja, kdo bi bil lahko tehnični mandatar. Premier Janez Janša naj bi se danes odzval na trenutno politično dogajanje v državi, odstopni izjavi pa bosta podala ministra Pličanič in Šušteršič, medtem ko naj bi o izstopu iz koalicije popoldne razpravljal tudi Desus. Janševa vlada, ki se bo danes sicer sestala na redni seji, ima tako po odhodu Državljanske liste v parlamentu le še 41 glasov podpore.

Na »iracionalno odločitev« Državljanske liste, kot se je včeraj izrazil predsednik vlade Janez Janša, naj bi se premier odzval danes.

Žerjavovo skrivnostno ime

»Vroče vprašanje« v danem trenutku je, ali bo Janša vodil manjšinsko vlado in za ministre imenoval vršilce dolžnosti ali se bo zgodila nezaupnica, interpelacija, večkrat omenjeni scenarij predčasnih volitev.

In kdo bi lahko bil Janšev naslednik? Predsednik Slovenske ljudske stranke in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je že pred dvema dnevoma dejal, da na tem mestu vidi »eno samo ime«, a ni hotel izdati, za koga gre. Skrivnostno Žerjavovo ime pa naj bi bil bankir France Arhar, ki bi lahko v državnem zboru dobil večino, poroča Požareport.

Ponujali so ga že pred leti

SLS je Arharja že pred leti ponujala za mandatarja, v stranki pa naj bi bili prepričani, da bi bil Arhar sprejemljiv za »dostojno večino« v državnem zboru kot tehnični mandatar, ki bi v primeru konstruktivne nezaupnice Janezu Janši Slovenijo vodil do prihodnjih volitev. Arhar, ki se je do zdaj neuspešno kandidiral za predsednika republike ter župana Ljubljane, je trenutno pogajalec s Hrvaško o vprašanju Ljubljanske banke in hrvaških varčevalcev.

Janša v Peru

Predsednik vlade Janez Janša, ki je v sredo dejal, da se bo na Virantove »iracionalne odločitve« odzval v četrtek, po neuradnih podatkih pa v petek potuje v Peru na tridnevno srečanje vrha Evropske unije in latinskoameriških držav.

Deli s prijatelji