ZA VIKEND

Žerjav totalno vznemiril Šušteršiča in Viranta

Objavljeno 16. december 2012 12.25 | Posodobljeno 16. december 2012 12.25 | Piše: D. P., STA

»Razmere so v tem letu res težke, a take so bile že ob podpisu koalicijske pogodbe, zato v SLS ne vidimo nobenih pravih argumentov.«

Radovan Žerjav.

LJUBLJANA – Predsednik SLS Radovan Žerjav je presenečen nad razburjenim odzivom DL nad petkovo odločitvijo izvršilnega odbora SLS o tem, da se ne spremeni koalicijska pogodba glede prodaje bank. Ob tem Žerjav vprašuje finančnega ministra in podpredsednika DL Janeza Šušteršiča, »kaj je morebiti v ozadju predloga za 100-odstotno prodajo teh deležev prav zdaj«.

Začudenje

»V SLS podpiramo prodajo večinskega državnega deleža v NLB in NKBM na način, da država v omenjenih bankah obdrži kontrolni delež, kot smo to vse koalicijske partnerice opredelile v koalicijski pogodbi, podpisani 25. januarja letos,« poudarja Žerjav, zato je začuden, da »spoštovanje dogovorov sproži tak užaljen odziv koalicijske partnerice in finančnega ministra iz njenih vrst, medtem ko je vse tiho, ko se kdo dogovorov ne drži«.

Žerjav tudi opozarja, da je koalicijska pogodba temeljni akt koalicije, ki opredeljuje spoštovanje dogovorov med vsemi koalicijskimi partnericami. »Razmere so v tem letu res težke, a take so bile že ob podpisu koalicijske pogodbe, zato v SLS ne vidimo nobenih pravih argumentov, zakaj bi morali spremeniti člen o višini prodaje državnega deleža v bankah tako, da država ne bi v njih ohranila niti kontrolnega deleža,« pravi Žerjav.

Zakaj drama?

Prepričan je, da bi ohranitev takšnega državnega deleža morebitnemu tujemu investitorju kvečjemu pomenila dodatno garancijo in stabilnost. Zato SLS vprašuje Šušteršiča, zakaj takšno dramatiziranje ob odločitvi SLS in kaj je morebiti v ozadju predloga za 100-odstotno prodajo teh deležev prav zdaj.

Šušteršič je namreč glede nasprotovanja SLS prodaji bank v celoti dejal, da je zdaj zaprta pomembna možnost za reševanje položaja v bankah. Nad odločitvijo je razočaran, »saj nas lahko drago stane«, je dejal in ob tem napovedal druge poti. Če ne bo interesa za vlaganje v banke, pa ne izključuje, da bi vprašanje prodaje v celoti spet odprli.

Deli s prijatelji