EKONOMSKO-SOCIALNI SVET

Žerjav: Referenduma se moramo bati vsi, celotna država

Objavljeno 20. april 2012 20.09 | Posodobljeno 20. april 2012 20.19 | Piše: Mi. S., STA

Žerjav in Zorko sta različnega mnenja o dvigu DDV.

LJUBLJANA – Minister za delo Andrej Vizjak je proti koncu današnje seje ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri so razpravljali o predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ, dejal, da bodo opozorila proučili. Nekatera so ustrezna in jim bodo prisluhnili, je dejal.

»Predlagani ukrepi so prva tableta za normaliziranje stanje v državi, ni pa zadostna. O tem, kaj bo še treba storiti, se bomo še dogovarjali,« je napovedal.

»To je interventni zakon. Če kdo misli, da ni potreben, se moti,« je opozoril.

Vizjak je poudaril, da predlog zakona ne prizadene najšibkejših

Kljub temu pa je zagotovil, da bodo nekaterim opozorilom prisluhnili, na primer glede otroškega dodatka, glede zamrznitve socialnih transferjev in skrajševanja obdobja za prejemanje nadomestila za brezposelnost.

Žerjav: Vse je odvisno od dialoga, sprejemanja kompromisov

Minister Radovan Žerjav je ob robu seje ESS poudaril, da bi v primeru padca zakona o uravnoteženju javnih financ na referendumu vladi preostal le dvig DDV, kar bi prizadelo socialno ogrožene in gospodarstvo, Andrej Zorko iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pa je izpostavil, da nima nič proti višji obdavčitvi luksuznih dobrin, torej dvigu zgornje stopnje DDV.

Vlada ostala brez manevrskega prostora

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Žerjav je ob robu današnje seje ESS o predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ novinarjem pojasnil, da vlada nima več manevrskega prostora, da pa je odprta za socialni dialog. »Na osnovi socialnega dialoga so spremembe možne, dokler je možno vlaganje dopolnil v državnozborskem postopku,« je dodal.

Vlada sicer po Žerjavovih besedah pričakuje realnejšo razpravo. »Verjamem, da se da tudi kaj dogovoriti in spremeniti. Vse je odvisno od dialoga, sprejemanja kompromisov,« je povedal.

O poteku današnje seje ESS je dejal, da so večinoma poslušali nasprotovanje »vsemu, kar je predlagano«. »Nasprotovati vsemu se ne da. Mi potrebujemo spremembe, prihranek, da nastavimo trend uravnoteženja javnih financ do leta 2015,« je dejal.

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila besedilo vladnega predloga vsebine socialnega sporazuma 2012–2016, ki so ga na podlagi izhodišč pripravila pristojna ministrstva. Besedilo bo vlada posredovala ekonomsko-socialnemu svetu (ESS), so sporočili z ministrstva za delo. Podpis izhodišč za sporazum so sicer danes napovedali tudi v Pergamu.

»Referenduma se moramo bati vsi skupaj«

»Referenduma pa se moramo bati vsi skupaj, celotna država. Če bo do njega dejansko prišlo in bo zakon padel, bo imela država eno leto zvezane roke za kakršne koli ukrepe, podobne danes predlaganim. Ostal bi samo dvig DDV,« je opozoril.

Dodal je, da bi zvišanje davka na dodano vrednost (DDV) prizadelo vse – socialno najšibkejše, tiste, ki imajo veliko, in gospodarstvo. Torej bi z dvigom DDV še bolj obremenili realni sektor, s tem pa bi izgubili nova delovna mesta, namesto da bi jih ustvarjali, je sklenil.

Sindkati bi radi videli konkretnejše ukrepe

Izvršni sekretar ZSSS za pravno področje in področje delovnih razmerij Zorko je medtem ob robu seje dejal, da sindikati v današnji razpravi od delodajalcev pogrešajo konkretne ukrepe, zlasti pritisk na ministrstvo za gospodarstvo, »ki bi moralo pripraviti program investicij, kako zagnati gospodarstvo. Vse, kar zdaj poslušamo, je, da se bo gospodarstvo zagnalo, če se bodo znižale socialne pravice,« je bil kritičen.

Iz pogovorov na seji je po njegovih besedah videti, da vlada posluša, »upam, da bodo njeni predstavniki tudi kaj slišali«.

»Vsaka vlada svari pred referendumom«

V zvezi z navedbami vlade, da je mogoče predlog zakona še spreminjati z dopolnili, je opozoril, da amandmaje vlaga politika. »Torej je končna volja v prvi vrsti odvisna od politike,« je dejal. Dodal je, da ima pri tem glavno besedo koalicija, ki ima v DZ večino.

Odzval se je tudi na Žerjavovo svarilo pred referendumom. »Vsaka vlada svari pred referendumom,« je pojasnil. O dvigu DDV pa je povedal, da velja o tem ukrepu razmisliti, da je treba dobiti izračune in analize. Kot je poudaril, nasprotuje višji obdavčitvi osnovnih življenjskih potrebščin, a je za višjo obdavčitev luksuznih dobrin, ki je zdaj 21-odstotna.

V zvezi z današnjo sejo ESS so se oglasili tudi v sindikatu Mladi plus

V sporočilu za javnost so vlado pozvali, naj pokaže zrelost in namesto metanja opek na vse prebivalce vsem generacijam ponudi produktivne ukrepe, s katerimi bo mogoče prihodnost graditi z večjim upanjem.

Deli s prijatelji