POLITIČNA KRIZA

Žerjav: Politika je v tem trenutku obglavljena

Objavljeno 17. januar 2013 22.11 | Posodobljeno 17. januar 2013 22.13 | Piše: Ma. F.

Vodje strank so razpravljali o razpotju, na katerem se je znašla Slovenija.

LJUBLJANA – Predsedniki strank so se soočili v razpravi o politični krizi, ki Slovenijo pesti v zadnjem času. Na nacionalki so za skupno mizo sedli predsednik SD Igor Lukšič, predsednik DL in DZ Gregor Virant, predsednik SLS Radovan Žerjav, predsednik stranke Desus in zunanji minister Karl Erjavec ter predsednica stranke NSi Ljudmila Novak. Predsednik vlade Janez Janša in predsednik PS Zoran Janković se razprave nista udeležila.

Težave sta sprožila sporno poročilo protikorupcijske komisije in odziv strank SDS in PS, ki sta enotno stopili za Janšo oziroma Jankovića. Tako se poraja vprašanje o sodelovanju strank v prihodnje.

Lukšič meni, da je stvar postala sporna, ko sta se obe stranki postavili za svoja predsednika. »Vsi smo šli na volitve, da bomo delali za čiste roke,« je dejal in dodal, da slovenski politični prostor kliče po tem, da pride do očiščenja. Dodal je, da bo stopnjeval nesodelovanje s tistimi, ki imajo »absolutno neprimerne standarde«.

SLS pometa pred svojim pragom

»Mi smo zahtevali, da odstopita,« je bil kritičen Gregor Virant, ki meni, da so najpoštenejša rešitev predčasne volitve, do katerih »moramo priti s pametnim sodelovanjem«.

Predsednik SLS Radovan Žerjav je povedal, da so v stranki SLS pometali pred svojim pragom. »Država si ne more več privoščiti, da bi se sprenevedali,« je povedal. Meni, da smo pred razpotjem in se moramo vprašati, ali bomo brezpogojno spoštovali institucije ali bomo pod težo gospodarskih razmer z neupoštevanjem šli v napačno smer. »Mi potrebujemo zaupanje, politika potrebuje zaupanje,« je povedal. Po njegovem mnenju potrebujemo koalicijo z ljudmi, drugače ne bomo imeli možnosti za spopad s krizo.

Karl Erjavec je o aktualni situaciji v SDS in PS povedal, da bo s takšnimi strankami zelo težko sodelovati. Kot primer je navedel svoj odstop v preteklosti, do katerega je prišlo zaradi javnega pritiska. Spomnil se je tudi, da je Pahor takrat povedal, da njegov odstop pomeni višji politični standard. 

»Politika se mora očistiti«

»V NSi smo odločno proti korupciji,« je povedala predsednica stranke NSi Ljudmila Novak, ki meni, da se je marsikaj počelo, da ta vlada ne bi bila uspešna. »Tudi njegovemu otroku grozijo, kar je strašno,« je povedala, navezujoč se na predsednika vlade Janeza Janšo, in dodala, da mora on sam razčistiti, ali lahko pod temi pritiski še naprej vodi vlado ali ne. Novakovi se zdi pomembno, da bi ta vladna koalicija delala naprej, saj meni, da bi bilo to dobro za Slovenijo. »Moralne etične vrednote so zelo pomembne, če bi jih spoštovali, ne bi bilo toliko korupcije in kriminala.«

Virant je bil mnenja, da bi se politika po spornem poročilu morala očistiti, namesto tega pa je polno blata, Žerjav pa je dodal, da ceno plačujejo vse stranke, sploh manjše, ki so kolateralna škoda trenutne krize. Po njegovem mnenju je politika v tem trenutku obglavljena in jo je treba spraviti v neke druge vode.

Erjavec je prepričan, da sta politično krizo povzročila Janša in Jankovič, ker nista odstopila. »Ne more biti nekdo, ki ne more pojasniti svojega premoženja, predsednik vlade,« je bil odločen Virant, ki meni, da je edina pot do predčasnih volitev ta, da premier vloži vprašanje nezaupnice. Sogovorniki so se strinjali, da bi v nasprotnem primeru do njih morali priti prek konstruktivne nezaupnice.

Deli s prijatelji