STRANKE

Žerjav odhaja, premislil si ne bo

Objavljeno 26. november 2012 16.40 | Posodobljeno 26. november 2012 16.20 | Piše: T. L., STA

Zagotovil je, da SLS je in bo ostala trden člen te koalicije.

LJUBLJANA – Predsednik SLS Radovan Žerjav, ki je napovedal odhod z vrha stranke, meni, da bodo v SLS v prihodnjih tednih našli dobrega predsednika, ki bo nadaljeval zastavljeno politiko. Po njegovem mnenju je nepotrebno, da zaradi njegovega odhoda nastane panika, ki bi bila povezana s stabilnostjo koalicije. Zagotavlja, da bo SLS ostal njen trdni člen.

Žerjav je že v pismu javnosti napovedal, da na marčevskem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke, vendar da je pripravljen še naprej opravljati funkcijo ministra za gospodarski razvoj. Da bi si premislil, ni možnosti, je pojasnil na današnji novinarski konferenci.

Ni strahu, da bi se dogajalo kaj nenavadnega

Od kongresa dalje bo njegova ministrska funkcija stvar dialoga med novim vodstvom stranke in koalicijo, je povedal Žerjav. Če bi prišlo do odločitve o njegovi zamenjavi, naj se to po njegovih besedah zgodi nadzorovano, da ne bi prišlo do težav ali zastojev. O povezavi njegovega odhoda z vrha stranke s trdnostjo koalicije pa pravi, da »tu ni strahu, bojazni ali dilem, da bi se zaradi SLS dogajalo kaj nenadzorovanega«.

Ponovil je, da so za njegov odhod številni razlogi, tako osebni kot tisti, ki zadevajo stranko in širšo dnevno politiko. Zadnji dogodki v stranki, povezani s pozivi k odstopu mariborskega župana Franca Kanglerja, so »pol pike na i« k njegovi odločitvi. Pojasnil je še, da se bo po umiku iz politike vrnil v zasebni sektor, v strokovne vode.

Razmišljali s svojo glavo

Žerjav je spomnil, da je želel v stranki vzpostaviti drugačno politiko, ki bi se razlikovala od politike drugih strank. »Sem ter tja nam je to uspelo, sem ter tja tudi ne,« je dejal. Po njegovih besedah so zastavili svojo pot in razmišljali s svojo glavo. To, kot pravi, večkrat komu ni bilo pogodu. Spomnil je na to, kako so podprli v minulem mandatu pokojninsko reformo, in na oznake, ko so vstopili v koalicijo Janeza Janše.
 

Deli s prijatelji