DVIG DDV

Žerjav Lahovi: Imate močnega zaveznika

Objavljeno 05. junij 2012 23.09 | Posodobljeno 05. junij 2012 23.09 | Piše: STA, A. L.

Med stvarmi, ki ostajajo odprte in se jih bo nujno lotiti čim prej, je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo izpostavil zakonodajo o insolventnosti.

Minister Radovan Žerjav je na današnji seji upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije znova izrazil svoje stališče, ki je nenaklonjeno dvigu DDV.

LJUBLJANA – Minister Radovan Žerjav ostaja izrazito nenaklonjen dvigu davka na dodano vrednost (DDV). Na današnji seji upravnega odbora Trgovinske zbornice Slovenije (TZS) je izrazil še prepričanje, da bo še v letošnjem letu stekla razprava o spremembah delovnopravne zakonodaje, medtem ko sta zdravstvena in pokojninska reforma projekta na daljši rok. 

Žerjav je članom upravnega odbora TZS danes predstavil predvidene ukrepe za ponovni zagon in rast slovenskega gospodarstva ter pri tem izpostavil sprejeti paket ukrepov za stabilizacijo javnih financ, ki ga je označil za »velik projekt«. Naslednji korak je paket 16 zakonov, ki zajema 75 različnih ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti in ki ga je vlada sprejela na četrtkovi seji, Žerjav pa je izpostavil še napovedanih deset javnih razpisov, skozi katere bo država gospodarstvu namenila okoli 200 milijonov evrov.

Pohitriti, pohitriti, pohitriti

Med stvarmi, ki ostajajo odprte in se jih bo nujno lotiti čim prej, je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo izpostavil zakonodajo o insolventnosti, za katero vlada upa, da bi jo bilo mogoče spremeniti vsaj na septembrski seji državnega zbora. Žerjav je sicer naklonjen kakšnemu »radikalnemu posegu« v to zakonodajo, kot je ukinitev prisilne poravnave. Ob tem pa je poudaril, da je stečajni postopek nujno narediti tak, da bo omogočil kar se da hitro aktiviranje zdravih jeder. Izpostavil je postopke v sosednjih državah – v nekaterih jih po njegovih besedah »zaposleni sploh ne občutijo, le neko jutro je na vhodu v podjetje druga tabla«, je pojasnil.

Nujni pokojninska in zdravstvena reforma

Med ključnimi projekti vlade je tudi sprememba delovnopravne zakonodaje. »Verjamem, da bo še letos o tem velika razprava,« je poudaril minister in dodal, da pričakuje zelo zahteven dialog s socialnimi partnerji, hkrati pa verjame v kompromis. Kot nujna ukrepa v smeri povečevanja konkurenčnosti slovenskega poslovnega okolja je izpostavil še pokojninsko in zdravstveno reformo, »a to sta zgodbi na dolgi rok«, saj čez noč pač ni mogoče bistveno spreminjati prispevnih stopenj.

Žerjav Lahovi: imate močnega zaveznika

Predsednica TZS Mariča Lah je uvodoma poudarila, da upravni odbor zbornice podpira ukrepe vlade, »nekatere bolj, nekatere manj izrazito«. Izrazila je tudi podporo vladi v pogajanjih s sindikati. »Ne strinjamo pa se s tem, da bi se razmišljalo o dvigu stopnje DDV,« je pojasnila. Žerjav pa je ob tem znova izrazil svoje stališče, ki je absolutno nenaklonjeno dvigu DDV. »V tej zadevi imate močnega zaveznika in somišljenika,« je dejal članom upravnega odbora zbornice. Odzval se je tudi na pomisleke v zvezi s trošarinami in se zavzel za usklajevanje maloprodajnih cen pogonskih goriv, tobaka in alkohola z njihovim gibanjem v sosednjih državah.

Deli s prijatelji