NEZAUPNICA

Žerjav: Kje je gibanje Gotof si v Ljubljani?

Objavljeno 21. februar 2013 23.21 | Posodobljeno 21. februar 2013 23.24 | Piše: Ma. F.

Člani predsedstva SD so danes sklenili, da bodo podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, a le, če Zoran Janković odstopi z mesta predsednika PS.

Radovan Žerjav

LJUBLJANA – Razprave o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše je začel tudi svet PS, potem ko so člani predsedstva SD danes že sklenili, da bodo podprli nezaupnico, a le, če bo Zoran Janković odstopil z mesta predsednika PS. Začasna vodja PS Alenka Bratušek, ki pred sejo izjav ni dajala, je neformalna kandidatka za mandatarko morebitne nove vlade. Vendar potencialne partnerice sodelovanje v vladi pogojujejo s popolnim umikom Zorana Jankovića z vrha PS.

Predsednik SD Igor Lukšič je na nacionalki poudaril, naj Pozitivna Slovenija kot najmočnejša stranka predlaga mandatarja ali mandatarko, a da do danes tega predloga ni. Poudaril je tudi, da mora mandatar imeti program. »Če PS ne zmore energije, da odstavi Jankovića, bomo mi vlekli druge poteze,« je povedal.

Ljudmila Novak zavrnila odhod iz koalicije

Predsednik DL Gregor Virant je poudaril, da bodo novo vlado ustanovili pod pogojem, da Janković odstopi. Meni, da obstajata dve možnosti, in sicer predčasne volitve ali pa nova vlada. »Janković mora odstopiti, ne samo zamrzniti svoj položaj,« je bil mnenja tudi Karl Erjavec, ki meni, da je Alenka Bratušek dobra kandidatka. Lukšič je še poudaril, naj se zdaj stranka PS odloči, saj je njen predsednik že povedal in pokazal, kaj si misli. Virant je temu pritrdil in pojasnil, da bodo nezaupnico podprli zato, da se konča trenutna politična agonija.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je zavrnila odhod iz koalicije. »NSi bo v vladi, dokler bo vlada imela moč in bo normalno delala,« je povedala in dodala, da Slovenija potrebuje vlado, ki deluje. Meni tudi, da imamo kar nekaj egocentričnih oseb, ki bodo ovirale delovanje nove koalicije.

Virant je bil kritičen tudi do predsednika vlade, za katerega meni, da dela škodo Sloveniji. »Vlada pospešeno, brutalno čisti vse, kar nima strankarske izkaznice SDS,« je povedal.

Kje je gibanje Gotof si v Ljubljani?

Glede odstopa Jankovića s funkcije župana prestolnice pa Lukšič meni, da je to odgovornost stranke PS, saj ima tam večino, zato je še toliko odgovornejša in bi morala v skladu s tem tudi delovati. Ljudmila Novak je mnenja, da bi Janković moral najprej odstopiti kot župan, predsednika stranke SLS Radovana Žerjava pa je zanimalo, kje je gibanje Gotof si v Ljubljani. »V Ljubljani se v tem trenutku ne dogaja nič,« je dodal.

Deli s prijatelji