ZAUŠNICA

Žerjav ima smisel (le) za črni humor

Objavljeno 27. november 2012 12.47 | Posodobljeno 26. november 2012 20.53 | Piše: Jadran Vatovec

Čeprav se je na potezo pripravljal nekaj tednov, ni tega nikomur omenil.

Radovan Žerjav je zgolj naredil uslugo svojim nasprotnikom. Foto: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Najmanj, kar bodo zdaj lahko povsem upravičeno (in brez slabe vesti) dokazovali politični analitiki, je naslednje: predsednik vladnega SLS Radovan Žerjav se je nedvomno prenaglil, ko je sporočil svojo domnevno nepreklicno odločitev, da se na rednem volilnem kongresu stranke (ki bo marca prihodnje leto) ne namerava vnovič potegovati za predsednika Slovenske ljudske stranke. Drugič, ker se je za takšno potezo odločil na lastno pest (da bo tako ravnal, niso vedeli niti njegovi najožji sodelavci), je dal zaušnico predvsem tistim v vrstah SLS, ki so doslej tako rekoč slepo (naivno?) vse svoje upe, kot danes razočarani priznavajo, polagali prav v njegovo vodenje stranke.

Čeprav se je z drugim odstavkom napovedi svojega umika poskušal opravičiti: »To odločitev nisem sprejel čez noč, ampak je v meni dozorevala že kar nekaj časa – nekaj tednov. Dokončno pa je bila sprejeta pred časom, ko sem tudi organom stranke, tako izvršilnemu odboru SLS kot tudi glavnemu odboru SLS predlagal, da kongres izpeljemo 2. marca 2012.« Zakaj potem tega ni omenil niti... članom izvršilnega odbora?

V SLS mu je uspelo razočarati predvsem svoje najzvestejše podpornike

Tretjič, ne gre samo za to, da je spravil v hudo zadrego svojo stranko. Tudi drugim šestim parlamentarnim strankam je vrgel zelo mastno kost za glodanje. Zato se bodo v prihodnjih tednih in mesecih, namesto da bi se posvečale pomembnejšim problemom, morale odzivati tudi na njegov morebitni umik.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Žerjav si je, skratka, privoščil ravnanje, s katerim je naredil uslugo svojim največjim političnim nasprotnikom oziroma še posebno tistim med njimi, ki bi radi zrušili zdajšnjo vlado. S tem, ko poskuša dokazovati, da želi s svojo odločitvijo razbremeniti in razelektriti razmere v SLS, ker ne želi, da bi kdor koli zaradi njega ali politike, ki jo on zagovarja, izstopil iz stranke – izstope iz stranke so po izključitvi Franca Kanglerja napovedali le najzvestejši podporniki mariborskega župana – posledic napovedanega umika prav gotovo ne more več preprečiti. Skrajno patetično je tudi njegovo sklicevanje na to, da se je v zadnjem času prevečkrat spraševal, kaj imata on in njegova družina od tolikšnega odrekanja. In ne nazadnje, prav banalno je, da pravi, da je kljub vsemu pripravljen tudi v prihodnje ostati minister, če »bosta stranka in koalicija ocenili, da je to smiselno«. 

Kriv si, dokler ne dokažeš, da nisi

Vodstvo SLS z Radovanom Žerjavom se je pretekli četrtek (po izbruhih vandalizma na mariborskih ulicah, a tudi zaradi obtožb Komisije za preprečevanje korupcije na račun župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja) odločilo, da bo pragmatično obrnilo hrbet svojemu nekdanjemu poslancu. No, že takrat bi mu bilo lahko jasno (vodstvu SLS, ne Kanglerju!), da čisto vsi v vrstah SLS najbrž le ne bodo navdušeni nad Kanglerjevo izključitvijo. Že v starem Rimu so konec koncev obtoženci veljali za nedolžne, dokler jim niso dokazali krivde. Žerjavova služba za odnose z javnostmi, ki očitno še ni slišala za starorimska pravna načela, pa je v sporočilu za javnost zapisala: »Če Franc Kangler dokaže svojo nedolžnost pred institucijami pravne države, vodstvo stranke nima nobenih zadržkov, da nadaljuje svoje delo v SLS.« Minister Radovan Žerjav se je (zaradi stiske?) prenaglil in je s tem naredil uslugo predvsem vsem tistim, ki bi radi zrušili zdajšnjo vlado.

 

Deli s prijatelji