UPOKOJITEV

Ženske bodo delale štiri mesece dlje

Objavljeno 01. januar 2012 14.20 | Posodobljeno 01. januar 2012 12.47 | Piše: Ma. F./STA

Novi pogoji so že upoštevani v uradnih izračunih pokojninskega zavoda.

LJUBLJANA – Ženske, ki se bodo želele upokojiti letos, bodo morale biti glede na pogoje, veljavne za leto 2011, štiri mesece starejše. Pokojninska doba, ki jo bodo morale imeti, pa je tri mesece daljša. Novi pogoji so že upoštevani v uradnih izračunih pokojninskega zavoda, zato vlaganje zahtevkov za ponovne izračune ni potrebno, so sporočili z zavoda.

Ženske se bodo lahko v letu 2012 upokojile, če bodo stare 57 let in štiri mesece in bodo imele 37 let in devet mesecev pokojninske dobe. Prav tako se bodo lahko upokojile, če bodo stare 61 let in bodo imele najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stare 63 let in imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški se bodo lahko tako kot lani upokojili, če bodo stari 58 let in imeli 40 let pokojninske dobe, če bodo stari 63 let in imeli najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stari 65 let in bodo imeli najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Starostna meja za žensko ne more biti nižja od 53 let

Zaradi najmanj petletne vzgoje in skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka s slovenskim državljanstvom se v letu 2012 v primeru skrbi za enega otroka lahko upokojitvena starost zniža za šest mesecev in 15 dni, za dva otroka za 16 mesecev in osem dni, za tri otroke za 29 mesecev in osem dni ter za vsakega naslednjega otroka še za 16 mesecev in osem dni. Pri tem starostna meja za žensko ne more biti nižja od 53 let, za moškega pa 58 let.

Nižja upokojitvena starost zaradi dela pred 18. letom starosti

Ženske lahko uveljavljajo tudi znižanje upokojitvene starosti zaradi dela pred 18. letom starosti. Tistim, ki se nameravajo upokojiti pri starosti 57 let in štiri mesece ter s 37 leti in devetimi meseci pokojninske dobe, se lahko navedena starost zniža, če so bile obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane, še preden so dopolnile 18 let starosti. Starost se zniža za 11 mesecev za vsako leto, prebito v obveznem zavarovanju pred dopolnjenim 18. letom starosti. Tudi v tem primeru starostna meja ne more biti nižja od 53 let.

V letošnjem letu so spremembe glede na leto 2011 tudi pri upoštevanju dodane dobe in pri družinski pokojnini za starše, brate in sestre, saj se prehodno obdobje, določeno po veljavni pokojninski zakonodaji, še ni izteklo.

Deli s prijatelji