PAJEK

Ženska mreža z Metelkove

Objavljeno 09. junij 2013 20.10 | Posodobljeno 09. junij 2013 20.12 | Piše: Ali Žerdin

V sprejemni sobi vojašnice na Metelkovi je pred 25 leti sedelo približno 40 žensk, ki so zaman čakale, da jih sprejme general Svetozar Višnjić.

Pozno spomladi 1988 so kronisti zabeležili neobičajen politični pojav. Pred vojašnico na Metelkovi ulici so se sprehajale ženske in protestirale proti aferi JBTZ. Organizirale so tudi poskus sestanka pri generalu Svetozarju Višnjiću, tedanjem poveljniku ljubljanskega armadnega območja. To je bil poskus, saj general žensk nikakor ni želel sprejeti. Protest na Metelkovi je imel simbolne korenine v času med drugo svetovno vojno, ko so ženske organizirale proteste proti fašističnim okupatorjem in zapiranju simpatizerjev Osvobodilne fronte.

General in trojke

V prvi delegaciji žensk, ki so hotele obiskati generala, so bile Alenka Puhar, Spomenka Hribar in Vesna Teržan. Potem so sledile nove trojke. Okoli 40 žensk je v sprejemni sobi vojašnice na Metelkovi čakalo, ali jih bo general sprejel.

Omrežje žensk, ki so želele obiskati generala, ta pa za sestanek ni zbral poguma, pa je v resnici obstajalo že dlje. V 80. letih je bila množica pobud, pri katerih so udeleženke protesta na Metelkovi že sodelovale. Le da te pobude morda niso bile tako znane. Alenka Puhar, Manca Košir in Spomenka Hribar so v prvi polovici 80. let sodelovale pri ustanovitvi Nove revije. Sredi osemdesetih je Puharjeva sodelovala skorajda pri vseh pomembnih peticijah – od peticije za ukinitev smrtne kazni do peticije ob procesu proti beograjskim intelektualcem.

Revije in peticije

Vendar se v tistem času družba ni organizirala le okoli peticij in revij. Ženske, ki so protestirale pred kasarno, so ustanavljale prve stranke – denimo Zvezo slovenske kmečke mladine, ki je bila podmladek Slovenske kmečke zveze, ustanovitev Zveze pa je servisirala ZSMS. Delovale so v novih družbenih gibanjih in arhivi službe državne varnosti še vedno hranijo sezname delujočih v mirovnem gibanju, duhovnem gibanju … Urejale so medije – Spomenka Hribar je bila tedaj odgovorna urednica Nove revije, Vesna Teržan je bila sredi osemdesetih odgovorna urednica Radia Študent, Mojca Dobnikar je bila članica uredništva zbirke Krt, Jasmin Držanič je sodelovala pri urejanju Tribune … Predvsem pa so poskrbele, da je bilo gibanje, ki se je pojavilo, inovativno.

Zato najbrž ni naključje, da je bila prav Alenka Puhar tista, ki je v prvih dneh junija 1988 pozvala ljudi: »Imejte domišljijo. Izmišljujte si vse mogoče …«

Deli s prijatelji