ODLOČEN

Zemljarič: Nisem morilec in Janši nisem grozil s smrtjo

Objavljeno 03. februar 2014 19.28 | Posodobljeno 03. februar 2014 19.29 | Piše: STA, A. K.

Poleg tega v celoti zanika vsa neutemeljena in žaljiva namigovanja ter očitke o svoji vpletenosti v teroristične akcije ter umore pripadnikov hrvaške emigracije.

LJUBLJANA – Janez Zemljarič odločno zavrača in kot umazano laž označuje pisanje medijev, da je novembra 2012 izjavil, da je treba ubiti prvaka SDS Janeza Janšo. Kot je zapisano v izjavi, ki so jo po Zemljaričevem pooblastilu poslali iz odvetniške pisarne Kosmač, se je Zemljarič poleg tega odločil za zasebno tožbo zoper publicista Romana Leljaka.

»Umazana laž«

»Opredeljeno zatrjevanje, ki naj bi ga policiji podala neimenovana oseba, predstavlja umazano laž ter ponovno grobo žalitev moje osebnosti in dobrega imena, zaradi česar bom vsekakor primoran storiti vse potrebno, da se v okviru z zakonodajo predvidenih postopkov intrigant, ki naj bi raznašal navedeno neresnico ter me lažno naznanil, odkrije in ustrezno kaznuje,« je Zemljarič zapisal v izjavi.

Zanikal vpletenost v umore

Zemljarič je poleg tega v izjavi zapisal, da v celoti zanika vsa neutemeljena in žaljiva namigovanja ter očitke o svoji vpletenosti v teroristične akcije ter umore pripadnikov hrvaške emigracije ali katerih koli drugih oseb v 70. letih prejšnjega stoletja. Zatrdil je, da ni morilec in da je »v okviru vseh svojih zaposlitev, vključno z opravljanjem funkcij v tedanji Službi državne varnosti (SDV), vedno spoštoval pravni red na čelu z ustavo ter pri tem ni niti izvajal niti naročal (ali sodeloval pri izvajanju oziroma naročanju) katere koli teroristične akcije ali likvidacije katere koli osebe«.

Vložil tožbo zoper Leljaka

V zvezi s podanimi neresničnimi izjavami in žalitvami ter za zaščito svoje integritete in imena je na okrožno sodišče v Ljubljani vložil zasebno tožbo zoper publicista Romana Leljaka. Kot je zapisal, ne želi, da se razprava o zgodovinskih in pravnih vprašanjih glede organiziranosti in delovanja nekdanje SDV prenese na politično raven z izključnim namenom uporabiti tako razpravo kot sredstvo političnih obračunavanj ter zaničevanja nekaterih posameznikov, zoper katere niti 'raziskovalci polpretekle zgodovine' niti novinarji niso predstavili nobenih dokazov, ki bi kakor koli utemeljevali podane grobe žalitve.

Deli s prijatelji