DOKAZI

»Zemljarič in Gorenc se vprašujeta, zakaj dokumenti niso uničeni«

Objavljeno 24. januar 2014 13.01 | Posodobljeno 24. januar 2014 13.01 | Piše: A. K.

Leljak pravi, da so za Gorenca dokumenti tako obremenjujoči, da preiskava ni potrebna.

LJUBLJANA – Nekdanji uslužbenec vojaške obveščevalne službe bivše jugoslovanske armade Roman Leljak, ki preiskuje likvidacijo Stjepana Crnogorca, je spregovoril o svoji preteklosti. Bil je obsojen na tri leta in pol zapora zaradi finančnih goljufij, a pravi, da to ne vpliva na njegovo kredibilnost njegovih odkritij.

»Imam podlago za raziskovalca in tega mi ne more nihče oporekati,« je Leljak povedal v intervjuju z Bojanom Požarjem. Kredibilnost bi se morala po njegovem meriti s tem, kar je predstavljeno javnosti, in ne s tem, kdo je kaj odkril.

Ni iskal Zemljariča

Spregovoril je tudi o razlogih za preiskovanje likvidacije Crnogorca. »Postal sem bolj dovzeten do problematike Udbe. V arhivu sem si naročil gradivo na tematiko delovanje Udbe v Avstriji in Nemčiji,« je povedal Leljak, ki je dodal, da »ni iskal Janeza Zemljariča«, temveč je na vse skupaj naletel po naključju. »Mislim, da bodo ti dokumenti pomagali Sloveniji, da se očisti,« pravi Leljak.

1800 dokumentov pri policiji

Pravi, da se Zemljarič in Silvo Gorenc najverjetneje jezno vprašujeta, zakaj dokumenti, ki ju bremenijo prikritih umorov in ugrabitev, niso uničeni. »Za Gorenca so dokumenti tako obremenjujoči, da sploh ne potrebujemo preiskave,« je dodal. Pravi, da je našel 1800 dokumentov, ki jih je predal policiji.

Morilsko orožje

Govoril je tudi o morilskem orožju, ki ga je po njegovih besedah med drugimi naročal tudi Gorenc. In sicer naj bi šlo za avtomatske pištole z dušilcem, za katere Leljak pravi, da so bile povsem potrebne, posebne detonatorje in sredstva za tiho likvidacijo. »To so sredstva, ki so namenjena terorističnim akcijam,« je zaključil. Povedal je še, da ga ni strah in da se je zaradi svoje varnosti odločil, da javno spregovori.

In kaj se bo po njegovem zgodilo z Zemljaričem in Gorencem? »Zločin proti človečnosti ne zastara, to pomeni, da je cela Udba predmet policijske raziskave,« še pravi Leljak, ki ima glede vsega skupaj »dober občutek«.

Deli s prijatelji