NATURETINA OZIMNICA

Zelje s krvavicami, repa v joti

Objavljeno 17. oktober 2014 17.03 | Posodobljeno 17. oktober 2014 17.03 | Piše: B. P.

Naturetine ozimnice sta se razveselila vitalna zakonca Gačnik.

Strasten ribič Anton Gačnik je tudi velik ljubitelj zimskih dobrot. Foto: Marko Feist

ŠMARJE - SAP – »Joj, to ste me pa presenetili,« nas je na prijetno jesensko dopoldne, ko se je megla ravno dobro dvignila in prepustila prostor sončnim žarkom, sprejel nasmejani dobitnik tokratnega paketa Naturetine ozimnice in navdušeno opazoval, ko se nošenje kozarcev kislega zelja, kisle repe, prebranca, koruze, rdeče pese, kislih kumaric in filetov paprike kar ni in ni končalo.

Zakonca Anton in Anica Gačnik sta velika ljubitelja zimskih dobrot, in ko povprašamo, kaj bosta najraje jedla, začneta naštevati kar vse po vrsti. Nekaj kumaric sta sicer že sama vložila, a letos zaradi obilice vremenskih nevšečnosti pridelek ni bil ravno bogat, zato Naturetine ne bodo prav nič odveč. »Kislo zelje pripraviva navadno s pečenicami ali krvavicami. Jo skuham in malo popražim, nič drugega. Repo imava rada pa v joti,« pove gospa Anica.

Zdravo in vitalno

Upokojenca sicer živita zelo zdravo, kar je opaziti tudi pri njuni neizmerni energiji in vitalnosti. Pri kuhi uporabljata zelo malo soli, zelenjavo pridelata na svojem vrtičku, koline pa pripravi kar Anton, sicer že desetletja zapisan ribičiji. »Konec novembra bomo že začeli malo razmišljati, kaj pa koliko. Meso vzamem pri svojem mesarju, ki ga poznam in je zelo v redu, naslednji dan navsezgodaj pa začnemo. Prideta še sin in žena, pa si vsak namisli, kakšne koline želi. Sin ima rad bolj slano, midva manj,« pove upokojenec, ki je kot kaže več kot zgleden mož in oče. In, mimo tega pač ne moremo, zvesti bralec Slovenskih novic, na katere je naročen že vse od začetka, torej dobrih 20 let. Zakonca že leta sodelujeta pri različnih nagradnih igrah in žrebanjih, rešujeta križanke in izpolnjujeta kupončke, pa se ju je vse do včerajšnjega dne sreča bolj kot ne izogibala.

V sedmem krogu žrebanja Naturetine ozimnice pa nismo razveselili le zakoncev Gačnik, 20 kilogramov dobrot prejmeta še Jožef Krakar iz Podvelke in Terezija Štrlek iz Bistrice ob Sotli.

Deli s prijatelji