MAŠČEVANJE?

Želi nazaj na staro delovno mesto

Objavljeno 06. avgust 2017 16.48 | Posodobljeno 06. avgust 2017 16.48 | Piše: Oste Bakal

Nekdanja vodja pravnokadrovske službe toži murskosoboško bolnišnico. Tatjano Petek naj bi na nižje delovno mesto premestili iz maščevanja.

Petkovo zastopa odvetnica Vesna Zakeršnik iz Maribora.

MURSKA SOBOTA – Nedavno smo poročali, da je nekdanja pravnica in vodja oddelka za splošne zadeve murskosoboške mestne uprave Sabina Gutalj na delovnem sodišču premagala nekdanjega delodajalca Mestno občino Murska Sobota. Ta jo mora vzeti nazaj na delovno mesto, ki ga je zasedala pred odpovedjo, in ji izplačati vse zaostale plače in obveznosti, ki ji pripadajo.
 

Izplačali so 21.564 evrov. Petkova naj bi opozarjala na nepravilnosti, a ji niso prisluhnili.

Zdaj se je v prekmurski prestolnici zgodilo nekaj podobnega. Na delovnem sodišču v Murski Soboti se je namreč začel narok, na katerem Tatjana Petek, nekdanja vodja pravno-kadrovske službe v Splošni bolnišnici Murska Sobota, zahteva, da jo vrnejo na staro delovno mesto vodje. Z januarjem 2017 je bila Petkova z novo sistematizacijo delovnih mest degradirana, prepričana pa je, da naj bi jo premestili zaradi maščevanja. Vse naj bi se začelo konec lanskega leta zaradi domnevno nezakonitega izplačila nadomestila za neporabljen dopust. V bolnišnici so trdili, da naj bi se to zgodilo po nasvetu takratne vodje pravnokadrovske službe. Petkova je to zanikala, češ da jih je opozarjala na nezakonitosti, v vodstvu bolnišnice pa se niso odzvali. Z izplačilom omenjenega nadomestila se menda še vedno ukvarjajo preiskovalni organi. Zakon o delovnih razmerjih določa, da je sporazum, s katerim bi se delavec in delodajalec dogovorila o denarnem nadomestilu za neporabljen letni dopust, razen ob prenehanju delovnega razmerja, neveljaven. Tako je upravi svetovala tudi Petkova, ki ima menda listinski dokaz v obliki elektronskega sporo- čila, v SB Murska Sobota pa vztrajajo, da so bila izplačila upravičena, čeprav jih je prejelo osebje, ki je v bolnišnici še vedno v rednem delovnem razmerju. Na vprašanja novinarjev so v SBMS odgovarjali, da pravna mnenja o tem primeru govorijo drugače, kot je pojasnjevalo ministrstvo za zdravje, ki se je sklicevalo na omenjeni člen, ki ne dovoljuje izplačil, po besedah predsednika sveta zavoda SBMS Marka Viraga pa tudi sodna praksa »zavzema mogoče nasprotno stališče od tega«. V SBMS so v letih 2015 in 2016 izplačali nadomestila za neporabljen dopust iz 2014 in 2015 direktorju Bojanu Korošcu in še 24 zaposlenim. Celoten znesek je bil 21.564 evrov. In Petkova naj bi opozarjala na nepravilnosti, a ji niso prisluhnili. Zdaj pa se ji, kot trdi, maščujejo. Kaj se bo izcimilo, bo znano jeseni, ko se bo narok najverjetneje nadaljeval.

Deli s prijatelji