PROTIPRAVNO DO TAJNIH PODATKOV?

Želela opozoriti na ekstremno desnico: Proces je politično motiviran

Objavljeno 05. januar 2015 16.18 | Posodobljeno 05. januar 2015 16.18 | Piše: STA, S. U.

Na okrajnem sodišču začetek sojenje zoper novinarko Anuško Delić in nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana.

Anuška Delić z odvetnikom Emilom Zakonjškom na okrajnem sodišču.

LJUBLJANA – Na okrajnem sodišču se je danes začelo sojenje zoper novinarko Anuško Delić in nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana. Delićeva je v zagovoru dejala, da je informacije pridobila s klasičnimi novinarskimi metodami in jih preverila z javno dostopnimi viri. Ovadba je, kot je poudarila, politično motivirana. S tem se je strinjal tudi Selan.

Delićeva je v zagovoru poudarila, da bi moralo tožilstvo postopek, v katerem ji očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), ustaviti. Kot je pojasnila, gre za napad na svobodo medijev in na ustavno pravico svobode izražanja. Po njenih besedah je s svojimi članki opozorila, da ekstremna desnica deluje iz zasede, in razgalila dejstva v korist javnosti.

Obdolženka je prepričana, da mora tožilstvo najprej dokazati, da je sploh razpolagala s tajnimi dokumenti. Dejala je, da je delala v skladu z novinarskim kodeksom in preverila navedbe z javno dostopnimi viri informacij. Pri tem je imela 10 človeških virov, katerih identitete ne bo razkrila. 

Ob tem je zagotovila, da ni videla ali brala nobenega dokumenta Sove ter da ni bila obveščena, da je pri svojem delu operirala s podatki, ki jih je imela Sova.

Kdo je Selana želel na zatožni klopi?

Selan pa je v zagovoru poudaril, da je po objavi člankov v dobrem mesecu sklical tri sestanke. Zadevo je z nekaterimi sodelavci proučil in nato ugotovil, da so informacije v člankih podobne tajnim podatkom Sove, vendar da gre za informacije, ki bi jih lahko vsak dobil iz drugih virov. Poleg tega pa niso nastale škodljive posledice za Sovo. Takrat je sprejel tudi ukrep filtriranja informacij, tako da je zmanjšal število tistih, ki prejemajo tajne podatke, je pojasnil.

Sodni postopek Selan razume kot to, da je nekdo želel, da sede na zatožno klop. Po njegovih besedah bodo priče izpovedale, da dela ni opravljal malomarno, ampak profesionalno.

Obtožena kar treh kaznivih dejanj

Okrožna državna tožilka Andreja Žvanut je iz obtožnice povzela, da obtožni predlog Delićevi očita, da je protipravno prišla do tajnih podatkov in jih nato objavila v treh člankih in tako storila tri kazniva dejanja. Njen zagovornik Emil Zakonjšek je ob tem pripomnil, da ne gre za tri, ampak za eno nadaljevanje kaznivega dejanja. Zaradi objave tajnih podatkov, ki so bili pridobljeni s prikritimi ukrepi, pa je bilo po mnenju tožilstva onemogočeno nadaljevanje dela Sove.

Selanu pa obtožnica očita, da je kot odgovorna in uradna oseba Sove zavestno opustil ovadbo kaznivega dejanja, za katero je zagrožena kazen tri leta zapora, s tem, ko ni podal ovadbe zoper Delićevo in neznano uradno osebo, ki naj bi ji sporočila tajne podatke, je še dejala Žvanutova.

Sojenje se bo na ljubljanskem okrajnem sodišču nadaljevalo v sredo z zaslišanjem nekaterih prič iz Sove, zato bo javnost izločena. V nadaljevanju postopka pa bodo konec meseca izvedli nekatere dokaze obrambe, s katerimi naj bi Delićeva dokazala, da je informacije iz člankov dobila iz javno dostopnih virov.

Deli s prijatelji