ZAKONSKA ZVEZA

Že po štirih dneh imajo dovolj podpisov za referendum

Objavljeno 26. marec 2015 19.01 | Posodobljeno 26. marec 2015 19.23 | Piše: STA, Mo. S.

V koaliciji Za otroke gre so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo.

LJUBLJANA – Koalicija Za otroke gre je v štirih dneh zbrala več kot 40.000 podpisov za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, je povedala sovoditeljica koalicije Metka Zevnik. Kdaj bodo podpise vložili v državni zbor (DZ), bodo sporočili na petkovi novinarski konferenci pred DZ.

Koalicija Za otroke gre je v ponedeljek začela zbirati podpise za vložitev zahteve za razpis referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi, ki pravice istospolnih parov izenačuje s pravicami raznospolnih parov. V 35 dneh bi morali zbrati 40.000 podpisov, ki so jih po navedbah Zevnikove zbrali že do danes.

Novelo zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih so predlagali v ZL z namenom odprave diskriminacije istospolnih parov. V koaliciji Za otroke gre pa so prepričani, da bo novela odprla vrata za posvojitve otrok v homoseksualnih skupnostih, čemur nasprotujejo. Pobudo za začetek zbiranja podpisov so napovedovali že pred sprejetjem novele, po njenem sprejetju v DZ pa jo tudi vložili, skupaj z več kot 80.500 podpisi volivcev.

Poslanci še razpravljajo

DZ prav zdaj na izredni seji razpravlja o predlogu zavrnitve referenduma o noveli, s čimer bi se zaustavilo tudi zbiranje podpisov za referendum. Predlog je v ponedeljek v postopek v DZ vložila skupina 23 poslancev ZL, Desusa, SD in ZaAB, po uskladitvi besedila pa so ga na obravnavi na matičnem delovnem telesu podprli tudi v SMC.

Če poslanci danes zavrnejo razpis referenduma, se lahko predlagatelji referenduma obrnejo na ustavno sodišče, v nasprotnem primeru referenduma ne more preprečiti nihče.

Deli s prijatelji