HRUPNO

Že pet let spijo samo ob nedeljah

Objavljeno 14. marec 2017 12.45 | Posodobljeno 14. marec 2017 12.45 | Piše: Mojca Marot

Žalčanom hrup iz livarne krati spanec, mnogi ga poslušajo 24 ur na dan.

ŽALEC – Začetki livarske dejavnosti v Žalcu segajo v daljnje leto 1878, ko je žalski podjetnik Jožef Lorber ustanovil strojno delavnico, v sklopu katere je obratovala tudi livarna. V nekdanjem Ferralitu so izdelovali v glavnem ulitke za kmetijske stroje, iz te tovarne pa je prišel tudi prenekateri cerkveni zvon. Po stečaju Ferralita je postala lastnica družbe belgijska korporacija Omco International, ta pa je tehnološki razvoj usmerila v proizvodnjo ulitkov iz steklarskih železovih in bakrovih ter drugih litin. Livarna Omco Feniks pa se je zadnja leta širila in se približala naselju in prebivalcem mestne skupnosti Žalec. Zato nekaterim že nekaj let krati tudi spanec, hrup, ki je izrazit predvsem ponoči, pa mnogi poslušajo 24 ur na dan. Ker pristojne institucije in vodstvo podjetja v zadnjih letih naj ne bi prisluhnili njihovim zahtevam in prošnjam za omilitev hrupa, so prebivalci Žalca ustanovili tudi Civilno iniciativo (CI) za zdravo bivalno okolje. Ta zdaj od občine Žalec in podjetja zahteva, da v najkrajšem možnem času poskrbijo, da bodo vplivi na okolje v mejah normale. »Naš namen ni, da se tovarna zapre, ampak da proizvodnjo prilagodijo tako, da bo za okolico čim manj moteča,« poudarja Alojz Morinc iz CI.

Udarjanje s težkimi kladivi

Hrup sicer ni nič novega, za okolico pa je postal moteč pred petimi leti, ko so se v podjetju lotili nove investicije in zgradili novo proizvodno halo, s katero so se še približali naselju, zato so se razmere poslabšale. Občina Žalec je zaradi pritiska članov CI že leta 2013 naročila meritve, a naj bi pokazale, da je vse v mejah normale. Toda prebivalcev niso prepričale, zato so začeli na občino in žalskega župana Janka Kosa naslavljati tudi peticije. In zahtevali, da študije o meritvah pregledajo še drugi, neodvisni strokovnjaki. »Iz tega ni bilo nič. Sicer pa majhni odlitki niti niso problem, ker po njih niti ne tolčejo veliko, problem so veliki, po katerih udarjajo z dvema velikima ročnima kladivoma, puharjema,« razloži Marinc, ki ga je vodstvo podjetja še minuli petek povabilo na ogled proizvodnje, potem ko so do 8. januarja letos v podjetju Omco feniks izvedli določene omilitvene ukrepe. A hrup še kar ni pojenjal, zato ga je Morinc tudi posnel in želel s tem ropotom seznaniti svetnike na zadnji seji občinskega sveta minuli teden. To mu ni uspelo, ker tam predstavniki CI niso bili zaželeni. »Mi je pa tehnični direktor Boris Podgoršek še v petek, ko nas je povabil v proizvodnjo, zagotovil, da bodo do 10. marca pripravili predlog, da bi zaprli še tisti del proizvodnje, v kateri je tekoči trak. Do zdaj so namreč eno komoro res postavili, in to tam, kjer odlitki prihajajo na tekoči trak. A problem je tudi v nadaljevanju, ko po teh odlitkih, ki so na tekočem traku, udarjajo s težkimi ročnimi kladivi,« pravi Morinc.

Mir le ob nedeljah in praznikih

»Vsi, ki tu stanujemo, smo sami normalni ljudje, nihče ni nestrpen in nihče tudi ni proti proizvodnji. Nam je v interesu le, da se omili hrup, ki prihaja iz proizvodne hale,« poudarja Lojze Posedel, nekdanji župan in poslanec, ki prav tako stanuje v neposredni bližini Omco feniksa. Kot pravi, so imeli že več sestankov z vodstvom podjetja, a se je direktor na njih vselej pohvalil z najnovejšimi meritvami, ki naj bi bile v mejah normale. »Seveda, ko so jih pa delali takrat, ko je bil mir. V resnici pa delajo vse dni v tednu, v treh izmenah, torej tudi ponoči, le ob nedeljah in praznikih je mir. Podjetje Kova jim dela meritve, ki jih nato pokažejo inšpektorici, potem imajo tri leta mir,« razloži Posedel. In doda, da so meritve neverodostojne tudi zato, ker je hladilni stolp livarne visok skoraj pet metrov, ograja je na višini 3,5 metra, medtem ko se meritve opravljajo na najnižji dovoljeni točki, torej 1,5 metra nad tlemi. Da je hrup nemogoč, če ga poslušaš vsak dan, pravi tudi Štefanija Štiberc, ki ima dnevno sobo in spalnico le nekaj deset metrov zračne razdalje od Omco feniksa. »Najtežje je poleti, saj se ponoči pri odprtih balkonskih vratih resnično ne da spati,« nam pove. Sicer smo se z nekaterimi predstavniki CI, med katerimi sta bila tudi Marko Polajžer in Stane Mirnik, sestali pred njihovimi hišami in se o hrupu, ki se ga res ne da preslišati, prepričali tudi sami. A župan Janko Kos poudarja, da si prizadeva za rešitev težav prebivalcev. »Na zadnjem občinskem svetu smo se seznanili z informacijo o omilitvenih ukrepih, ki so jih v podjetju izvedli do konca januarja, 3. februarja pa so že vložili vlogo za uporabno dovoljenje. Upravna enota bo zdaj opravila tehnični pregled in jim v roku 30 dni izdala odločbo o poskusnem obratovanju, ki bo trajalo od tri do devet mesecev. V tem času pa so v podjetju dolžni izvajati meritve,« razloži župan in upa, da se bo pokazalo, da so bili izvedeni ukrepi uspešni. »Po mojem bi bilo nespametno, da bi izvajali ukrepe, ki ne bi bili učinkoviti in sprejemljivi za širšo javnost. Je pa nezaupanje med ljudmi res zelo veliko, zato bomo, če bo treba, ker ne bi rad prehiteval dogodkov, pozneje tudi sami naročili neodvisne meritve. In upam, da se bo izkazalo, da so bili opravljeni ukrepi res učinkoviti,« se nadeja župan Kos. 

Deli s prijatelji