NALEPKA

Že imate vinjeto?

Objavljeno 02. februar 2015 17.14 | Posodobljeno 01. februar 2015 19.35 | Piše: V. A.
Ključne besede: vinjeta kazen

Brez prave vinjete globa od 300 do 800 evrov.

Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – V nedeljo so začele veljati vinjete za leto 2015, ki so rdeče barve in veljajo do 31. januarja 2016. Cene vinjet za osebna vozila in motorje se niso spremenile, lastniki kombijev pa za tedenske in mesečne letos odštejejo manj kot lani.

Letna vinjeta za osebna vozila (cestninski razred 2A) stane 110 evrov, mesečna 30, tedenska pa 15 evrov. Za motoriste (cestninski razred 1) letna stane 55 evrov, polletna 30, tedenska 7,50 evra.

Lastniki kombijev (cestninski razred 2B) zanjo odštejejo 220 evrov (tako kot lani), cene tedenskih in mesečnih vinjet pa so nižje od lanskih: mesečna vinjeta 60 evrov (doslej 80), tedenska pa 30 evrov (doslej 40).

Vinjeta mora biti na vozilu pravilno nameščena. Po odstranitvi zaščitne folije jo morajo vozniki nepoškodovano namestiti na notranjo stran vetrobranskega stekla, in sicer tako, da je jasno vidna od zunaj. Ne sme biti na zatemnjenem delu vetrobranskega stekla ali na stranskem oknu vozila. Dars voznikom sporoča, naj ob nakupu shranijo spodnji del vinjete (kupon oziroma odrezek) ter račun.

Služba za cestninski nadzor je že v nedeljo začela poostren nadzor v okolici vseh večjih mest. Po potrebi bodo zapirali daljše odseke cestninskih cest in vse priključke. Globa za neuporabo znaša od 300 do 800 evrov. Poleg globe nadzorniki od voznika zahtevajo, da kupi vinjeto za nadaljevanje vožnje.

Lani so skupaj prodali 5,845.000 vinjet, kar je 3 odstotke več kot leto prej. Upad so zabeležili le pri prodaji letnih vinjet. Letos pričakujejo, da bo prodaja teh vinjet še nekoliko upadla zaradi znižanja cen kratkoročnih vinjet cestninskega razreda 2B.

Število prekrškarjev v zvezi z neuporabo vinjet se je lani v primerjavi s prejšnjimi leti povečalo. V večini gre za tujce, vendar je opazen tudi porast števila slovenskih kršiteljev. Lani so izdali več kot 49.600 plačilnih nalogov. Med nadzorom so odkrili veliko ponarejenih vinjet in takih, ki so bile nameščene na različnih folijah za lažjo prenosljivost. 

Deli s prijatelji