ZVEST NOVICAM

Že 45 let raznašalec, le enkrat ga je pes

Objavljeno 18. december 2014 21.55 | Posodobljeno 18. december 2014 21.55 | Piše: Vane D. Fortič

Miran Levičar je med prvimi, ki prelistajo Slovenske novice, saj razdeljuje časopise v Šiški v Ljubljani.

Tomos je zakon! Foto: Vane D. Fortič

Ob treh mesto spi. Je v Šiški, kjer raznaša v dveh rajonih, še kaj odprtega? Zadnji gosti zapuščajo lokal Franci na balanci. Mnogi lezejo ven zelo utrujeni. Nanje čakajo taksisti, na tiste, ki bi nočno zabavo radi nadaljevali po mirnih ulicah, prežijo policisti.

Ob petih se mesto že prebuja. Prvi pridejo na spregled sprehajalci psov. Kaj je danes novega, sprašujejo Mirana Levičarja. Ob pomembnih športnih dogodkih časopisi izidejo nekoliko pozneje, tedaj je na ulicah že bolj živo.

Kljub hladnim, deževnim in meglenim jutrom ni bil nikoli bolan. Ko zapade sneg, so on in drugi raznašalci prvi, ki po stranskih ulicah orjejo ledino. Na poledeneli cesti se je s svojim motorjem še vedno ujel. Razen takrat, ko je bratu v rosnih letih pomagal s kolesom raznašati časopise, je imel vedno tomosa. Ti so zakon, pravi Miran, ki prevozi do 60 kilometrov na dan. Zanesljivi so, vzdržljivi, poceni in imajo prostor za torbe s časopisi. Čeprav vozi tudi po kolesarskih stezah in pločnikih, mu policija pogleda skozi prste. Vedo, da tako zahteva delo.

Nikoli na bolniški!

V naših Slovenskih novicah najraje prebira šport, vice in Aljanino karikaturo, a tudi črna kronika je obvezna. Tudi kakšno svojo dogodivščino bi lahko uvrstil v črni scenarij; ko prečka semaforizirana križišča, kljub zeleni luči vedno pogleda na levo in na desno. Za vsak primer. Takšna previdnost mu je nekoč rešila življenje pred nepazljivim voznikom.

Pred leti, ko so raznašalci od strank še pobirali mesečno naročnino, so ob tem rekli tudi kakšno besedo. Danes tega ni več.

Kako pride do poštnih nabiralnikov? Za svoja rajona v Šiški, kjer tudi stanuje, ima šop 30 ključev. Po tem, kako so nanizani, ve, kateri od njih odpira vhodna vrata v katerega od blokov. Individualne hiše imajo nabiralnike zraven vhodov. In prav pri enem od njih ga je nekoč ugriznil pes. Lastnik je odprl vrata z dvorišča v trenutku, ko je Miran hotel v nabiralnik pri vhodu oddati časopis. Pes pa ven in Mirana za nogo. Imel je občutek, da ga je potem lastnik bolj ozmerjal kot psa. A se je vse dobro izteklo. Cepil se je proti steklini in še nekaj odškodnine je dobil. Po sedmi uri so vsi časopisi v nabiralnikih.

Miran spi le nekaj več kot štiri ure in še nikoli ni bil na bolniški. Reši križanko, ob sobotah pa vsakič pregleda prilogo Okusi in družini pripravi kosilo. Pogosto po receptu iz priloge, poudari. Prihodnje leto se bo upokojil.

Deli s prijatelji