INŠPEKCIJSKI NADZOR

Že 20 let obiskujejo vrtec v zabojniku

Objavljeno 22. november 2017 16.58 | Posodobljeno 22. november 2017 17.00 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Staršem malčkov v črnomaljskem vrtcu v poslovni coni Majer je prekipelo. Zabojnike so pred več kot dvema desetletjema postavili za begunce iz Bosne.

»Ta začasnost traja že 20 let,« se jezi Darjan Grudnik. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ČRNOMELJ – »Prišel je čas, da našim občinskim veljakom, svetnikom in predvsem županji končno dokažemo, da ne bomo več tiho, da bodo naši najmlajši v 21. stoletju bivali v kontejnerjih. Dokončno zahtevamo zaprtje vrtca na Majerju, preselitev otrok v primerne prostore in takojšnje aktivnosti za gradnjo novega modernega vrtca, kjer bo prostor za vse,« med drugim piše v peticiji, ki jo je pred dnevi v podpis javnosti dal Darjan Grudnik, eden od staršev 31 otrok, ki obiskujejo vrtec v zabojnikih.

»Res se slabo počutim, ko otroka pripeljem v takšne prostore.«

Ti so bili pred več kot dvema desetletjema postavljeni za begunce iz Bosne in Hercegovine, pozneje pa so prostore preuredili v vrtec. Celih 20 let je v teh zabojnikih in vsa leta vodilni staršem obljubljajo, da gre le za začasno rešitev.

»Ta začasnost traja že 20 let,« se kislo nasmehne Grudnik. »Res se slabo počutim, ko otroka pripeljem v takšne prostore, tisti, ki odločajo o tem, pa nimajo slabe vesti,« je še dodal, a poudaril, da otroci ne čutijo pomanjkanja. Gre namreč za malčke od enega do dveh let starosti, starši pa so izjemno zadovoljni tudi z vzgojiteljicami, ki v danih razmerah ljubeče in srčno preživljajo dneve z njihovimi malčki.

»V bistvu smo starši sami krivi, da otroci po 20 letih opozarjanja še vedno obiskujejo takšne prostore. Že prej bi se morali dvigniti,« je prepričan David Škarezi, eden od staršev. Pojasni, da so otroci v tej enoti vrtca le eno leto, potem jih prestavijo v drugo in vsak si verjetno misli, da bo eno leto že potrpel.

»Ko sem izvedela, da je moj otrok dodeljen skupini na Majerju, sem se odločila, da ga ne dam v vrtec. Na srečo sem v tem času zanosila in je otrok pri meni doma,« je sogovornike dopolnila Polona Klančnik, Emina Jukič pa je dodala, da jo je sram, v kak vrtec hodi otrok. Nima igrišča, tri metre ozek pas ob kontejnerju je ograjen, a bolj spominja na ogrado za hišnega ljubljenčka, malčki pa imajo od tu pogled na še eno mestno sramoto, razbito nekdanjo vojašnico, ki je bila v preteklosti tudi begunski zbirni center. Tudi notranjost vrtca je utesnjena, dotrajana, ni urejenih stranišč za otroke, garderoba je ozka. Mami, ki sta imeli lani otroka v tem vrtcu, je najbolj motilo, da malčki skoraj niso hodili ven. Ker pač niso imeli kam.

Starši, ki so se upali javno izpostaviti, pravijo, da jih drugi starši podpirajo, in so si enotni, da so prostori neprimerni, se pa bojijo maščevanja; da bi torej vrtec zaprli in bi malčki ostali brez varstva, da bi z opozorili in zahtevami pljuvali v lastno skledo. »Občina je dolžna zagotoviti nadomestne prostore. V Črnomlju je kar nekaj stavb, kjer bi se dalo začasno urediti igralnice, sicer pa je edina rešitev nov vrtec,« je odločen Grudnik, ki opiše še en problem: ti starši morajo za otroke plačati enako ceno vrtca kot na primer za vrtec na Čardaku, s katerim se črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič pohvali, da imajo tam nastanjeni otroci nadstandard.

Inšpekcijski nadzor

»V Enoti na Majerju so minimalni standardi, ki pa jih zaposleni v vrtcu sprejemamo in se trudimo čim bolje opravljati vzgojno-izobraževalno delo v danih razmerah. Seveda je želja nas vseh, da bi imeli boljše prostorske in materialne razmere, s katerimi bi lahko še izboljšali kakovost predšolske vzgoje v vrtcu. Igralnice v tej enoti so po kvadraturi manjše, kot je zakonsko določeno, zato imamo znižan normativ otrok, kar pa je iz pedagoškega vidika tudi prednost, saj jih je v skupino vključenih manj in se strokovne delavke lahko več in lažje posvetijo vsakemu posamezniku in skupini. Zaposleni v enoti na Majerju sicer opozarjajo na pomanjkljivosti, vendar si delavci vrtca želijo delati v enoti Majer zaradi njene majhnosti, intimnosti in povezanosti med otroki, starši in delavci,« pa je zagotovila Petra Pezdirc Stopar, ravnateljica Vrtca Otona Župančiča Črnomelj, ki vidi rešitev prostorske stiske in neprimernih prostorov v gradnji novega vrtca.

Kot je pojasnila, ima vrtec vsako leto pregled zdravstvene inšpekcije. »Letos je zdravstvena inšpektorica podala le nekaj manjših ukrepov v enoti Majer, leta 2015 pa je obvestila šolski inšpektorat, da je ograja na terasi na Majerju neustrezna, zato smo jo zamenjali,« je še dodala. Meni, da bi lahko začasno uredili okolico vrtca in igrišče, hkrati pa ima pomisleke o kakršnem koli vlaganju v igrišče zaradi vandalizma. »Lokacija enote na Majerju naj bo res začasna, Vrtec Črnomelj pa naj dobi ustrezno enoto vrtca oziroma stavbo, ki bo zadostila potrebam in standardom predšolske vzgoje, ki si jo otroci, vključeni v vrtec, vsekakor zaslužijo.«

Kot so nam pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, Inšpektorat RS za šolstvo in šport doslej ni prejel nobene pritožbe ali pobude glede delovanja tega vrtca. »Prejeli pa smo dopis županje občine, v katerim naproša, da se preveri izpolnjevanje minimalnih standardov in normativov za vrtec na Majerju. Glede na to, da so se pojavili tudi zapisi v medijih o domnevnih kršitvah normativov in minimalnih tehničnih pogojih za prostor in opremo v tem vrtcu, je bil uveden inšpekcijski nadzor,« so še zapisali.

Če bodo torej drugo leto na občini šele začeli sprejemati dokumentacijo, je starše upravičeno strah, kdaj bo lahko zrasel nov vrtec. »Starši smo javno opozorili na problem, pričakujemo, da se bodo pristojne inšpekcije odzvale, in če se izkaže, da je s takšnimi razmerami za naše malčke vse v redu, potem pa hvala lepa za takšno državo,« je razočaran Grudnik. 


Načrtujejo in gradijo

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je pojasnila, da na Majerju poteka prenova ekonomsko-poslovne infrastrukture, izvajalec je podjetje TGH: »Gradbena dela so delno tudi vzrok za stanje v okolici vrtca.« Županja obžaluje, da izvajalec ob rekonstrukciji ceste ni poskrbel za ustrezen dostop do vrtca, občinska uprava je takoj, ko so bili obveščeni o neustreznem dostopu do vrtca, posredovala pri izvajalcu in ta je zagotovil, da bo zadevo ustrezno uredil.

Prostorsko stisko v vrtcih bodo nekoliko omilili z rekonstrukcijo in dograditvijo OŠ Dragatuš, v zaključni fazi je priprava dokumenta za nadomestno gradnjo vrtca Loka, v načrt razvojnih programov pa je uvrščena tudi gradnja vrtca Črnomelj.

 

Deli s prijatelji