NATEČAJ ZA PIRHE

Že 19. izbiramo najlepše pirhe Slovenskih novic!

Objavljeno 07. marec 2015 19.35 | Posodobljeno 07. marec 2015 19.35 | Piše: Jaroslav Jankovič

Vabimo vas, da sodelujete v natečaju za najlepše pirhe 2015.

Prof. dr. Janez Bogataj bo tudi letos pregledal in ocenil vaše pisanke. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Spoštovane bralke, bralci, ljubitelji velikonočnega krašenja pirhov, leto je naokoli in pred nami je že 19. nagradni natečaj za najlepše pirhe.

Prava pomlad prihaja prav z veliko nočjo, ko je zima dokončno pregnana in dekleta zaplešejo s cvetlicami, tako pravi star ljudski pregovor.

Medtem ko smo lani veliko noč dočakali pozno, komaj 20. aprila, bomo letos ta največji krščanski praznik obhajali precej prej, duhovniki v cerkvah si bodo svečana bela oblačila nadeli 5. aprila.

Simbol življenja

Velikonočne pisanke imajo svoj izvor v pradavnem poganskem verovanju, krščanstvo je z veliko nočjo ohranilo ta univerzalni simbol življenja, ki je neposredno povezan s pomladjo, ko začne življenje cveteti. Otroci so včasih v velikonočnem času vriskajoče bosopeti stekli čez plan. Danes le redko vidimo bose otroke, a krašenje pisanic se je ohranilo.

Razstava velikonočnih pisanic bo letos na veliki petek, 3. aprila, ob 11. uri, zato vas že zdaj vabimo, da sodelujete v nagradnem natečaju Slovenskih novic za najlepše pirhe 2015.

Ljudska, umetniška in otroška kategorija

Znotraj natečaja tudi letos razpisujemo tri kategorije: ljudska kategorija, umetniška kategorija in otroška kategorija.

V kategoriji ljudska pisanka tradicije bomo izbirali najlepše pirhe, okrašene po tradiciji ljudskega izročila. Etnologi poudarjajo, da so prebivalci Prekmurja in Bele krajine zgledno ohranili zelo staromodno poslikavo velikonočnih pirhov, ki jim v Prekmurju pravijo remenke. Na Krasu jih barvajo tako, da jih pomočijo v teran.

V umetniški kategoriji lahko za krašenje uporabite sodobne materiale, v otroški pa prepustimo otrokom, naj ustvarjajo znotraj svoje domišljije.

Matijeva rokoborba in Tristanove praskanke

Lani je v kategoriji ljudska pisanka prepričljivo zmagal 25-letni Matija Cipurič iz Metlike, ki je izvirno porisal kokošje, račje in gosje jajce. Najprej jih je namočil v prevretek čebulnega perja, nato pa je na račjem jajcu, denimo, z natančno sliko prikazal petelinji boj dveh folklornih plesalcev. Gre za starodavni belokranjski ples, ki so ga mladeniči izvajali na velikonočni ponedeljek. Lažja fanta se sedeč na ramenih močnejših spopadeta z rokami, nekakšna rokoborba na ramenih.

V kategoriji umetniška pisanka je lani zmagala Jožefa Levstik iz vasi Senuše v občini Leskovec pri Krškem, ki je svoje pisanke oblekla v tanke bombažne niti najrazličnejših barv. Komisijo pod vodstvom etnologa prof. dr. Janeza Bogataja, ki bo tudi letos vodil ocenjevalno komisijo, sta prepričali dve Jožefini pisanki, ki jih je oblekla v zelene, rdeče in oranžne bombažne niti.

V kategoriji otroška pisanka je zmagal 11-letni Tristan Lenarčič, ki je kokošja jajca najprej namočil v čebulni prevretek, nato pa še v vroč teran ter spraskal nepozabne slikarije. Tako so nastale Tristanove praskanke.

Bogate nagrade

Utrip življenja je vsak dan hitrejši, zato je velika noč z nagradnim natečajem Slovenskih novic Za najlepše pirhe 2015 izjemna priložnost, da sedemo za mizo in vsaj za nekaj ur pozabimo na obveznosti, ki nas utrujajo.

Zadnjim zmagovalcem smo podelili zlate pisanke Zlatarstva Mandič iz Murske Sobote, mladi umetnik Tristan pa je domov odnesel bon za 40 evrov. Tudi letos vas čakajo bogate nagrade, pisanke vseh sodelujočih pa bodo ob koncu natečaja razstavljene.

Natečaj za najlepše pirhe 2015

V uredništvu Slovenskih novic bomo pisanice zbirali od vključno ponedeljka, 23. marca, do vključno ponedeljka, 30. marca 2015. Lahko jih prinesete ali pošljete po pošti na naslov: Slovenske novice, Dunajska 5, Ljubljana, s pripisom Natečaj za najlepše pirhe 2015.

V sredo, 1. aprila, ob 10. uri bo štiričlanska komisija pod vodstvom etnologa dr. Janeza Bogataja pregledala in ocenila pirhe v vseh kategorijah ter izbrala najlepše.

V petek, 3. aprila, ob 11. uri bomo odprli razstavo pisank in razglasili zmagovalce. Po podelitvi lepih nagrad zmagovalcem pa bo čas za druženje in pomenek ob pogostitvi.

Razstava pirhov bo odprta v soboto, 4. aprila, od 9. do 17. ure in v nedeljo, 5. aprila, od 9. do 14. ure. 

Deli s prijatelji