CELJE

Že 11 let pogrešanega 
bodo znova iskali

Objavljeno 06. april 2011 20.04 | Posodobljeno 06. april 2011 22.30 | Piše: Vojko Zakrajsek

Mineva 11 let od skrivnostnega izginotja Jureta Goloba Plevnika

Rok Jeraša je po doslej znanih podatkih zadnji, ki je Jureta videl živega.
CELJE – Že 11 let traja negotovost o usodi takrat 18-letnega Celjana Jureta Goloba Plevnika, ki je 7. aprila 2000 izginil, kot bi se vdrl v zemljo. Kot kaže, je edina, ki še ni obupala, Juretova mati Ika Plevnik, ki z neverjetno vztrajnostjo spodbuja vse, ki bi lahko kakor koli pomagali pri razjasnitvi tega skrivnostnega primera.

Čeprav so na celjski policijski upravi v minulih letih organizirali že več obširnih iskalnih akcij za Juretom, se zdi, da tudi policija in tožilstvo nimata prav velike volje pospešiti in tako ali drugače končati zgodbe o pogrešanem fantu.

Dejstvo je, da nihče ne more odgovoriti na vprašanje, ali je Jure živ ali mrtev. V zvezi s tem smo že večkrat omenili, da je mati Ika Plevnik prepričana, da kljub dozdajšnjim prizadevanjem še niso izčrpane vse možnosti za razkritje ozadja sinovega izginotja. In ima prav, saj policija pozna možnega osumljenca, ki verjetno ve več, kot pa je o Juretovem izginotju povedal do zdaj.

Ni se vrnil iz šole

Usodnega dne, bilo je 7. aprila 2000, je Jure Golob, dijak 3. letnika srednje ekonomske šole v Celju, ob 13. uri prisedel v osebni avto znanca Roka Jeraše. Ta je pozneje v pogovoru s kriminalisti dejal, da je Jureta odložil blizu doma, pred tem pa naj bi se dogovorila, da se zvečer dobita v lokalu Al Capone. Popoldne naj bi mu Jure sporočil, da srečanje odpade. Po prvem pogovoru je Jeraša spremenil izpoved in preiskovalcem povedal vsaj še dve novi različici domnevnega dogajanja tistega dne, ko se Jure Golob ni vrnil iz šole. Juretov mobilni telefon je tistega aprilskega dne obnemel, nato je mati od njegovega sošolca izvedela, da je sin ob 13. uri prisedel v osebni avto mitsubishi colt. Za volanom je sedel Rok Jeraša, prijatelj, ki ga mati ni poznala. »Prepričana sem, da je Rok igral pomembno vlogo v Juretovem življenju. Ko sem dobila Rokovo številko, sem ga seveda poklicala, bil je pripravljen povedati, kako je potekalo njuno zadnje srečanje,« je pozneje pripovedovala Ika. »Toda Rok je natvezil različne zgodbe, nobena od teh pa zanesljivo ni prava.« Kriminalisti so Jeraši dokazali, da ni vselej govoril resnice, dlje pa se zadeva ni premaknila. Po sedmih letih, leta 2007, ko so na celjski policijski upravi znova odprli Juretov primer, so na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper neznano osebo zaradi umora. Toda po naših informacijah od tedaj med policijo in tožilstvom ni bilo pretiranega sodelovanja oziroma dopolnjevanja.

Spet na teren

»S tem primerom se intenzivno ukvarjamo in naš cilj je, da pridemo do končnega rezultata,« ponavljajo na PU Celje. Lotili so se analitičnega preverjanja vseh dotedanjih izjav in izsledkov o okoliščinah Juretovega izginotja, potihoma pa računajo tudi, da se morda pojavi kakšna oseba, ki se spomni še kakšne podrobnosti izpred 11 let.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Prepričana sem, da so Jureta ubili,« je že pred leti dejala mati Ika
Deli s prijatelji