TRIJE DNEVI

Združenje VSO Kučana kazensko ovadilo

Objavljeno 17. maj 2016 16.45 | Posodobljeno 17. maj 2016 16.47 | Piše: STA, A. L.

Zagrešil naj bi veleizdajo in sabotažo, ki ju kazenski zakonik opredeljuje kot kaznivi dejanji.

26. september 2013.

LJUBLJANA – Združenje Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je podalo kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika republike Milana Kučana. Očita mu, da je kot predsednik predsedstva maja 1990 zagrešil veleizdajo, sabotažo in pomoč pri njej, ker ni preprečil razorožitve Teritorialne obrambe (TO). Predsedstvo je namreč potrebovalo tri dni, da je ukazalo, naj TO orožja ne predaja JLA, pravijo.

Po besedah predsednika VSO Aleša Hojsa, je namreč 15. maja 1990 takratni načelnik TO Ivan Hočevar po navodilih beograjskih oblasti izdal ukaz, da morajo vsi štabi TO svoje

Kučan bo odgovoril jutri

Za odziv smo prosili tudi Kučana, a nam je njegova tiskovna predstavnica Špela Furlan sporočila, da se bo na obtožbe odzval jutri ob 15.30 na ploščadi na Gradu.

orožje predati v skladišča JLA. Na podlagi ukaza so štabi začeli predajo orožja, le v 13 občinah so se temu uprli.

Ker je Slovenija novo, demokratično vlado dobila šele dan pozneje, je bil po Hojsovih besedah edini operativni organ v državi predsedstvo republike (konstituirano je bilo 10. maja 1990), ki ga je vodil Kučan. Hkrati je bilo predsedstvo po takratni zakonodaji vrhovni poveljnik TO v času miru, je spomnil Hojs.

Kot tako bi po prepričanju Hojsa in VSO 15. maja 1990 moralo izdati ukaz, naj TO orožja ne predaja JLA, a je to storilo šele 18. maja popoldne, ko je bila večina orožja že predana. S tem je po mnenju VSO Kučan zagrešil veleizdajo in sabotažo, ki ju kazenski zakonik opredeljuje kot kaznivi dejanji.

Po besedah takratnega obrambnega ministra Janeza Janše ne držijo dosedanja Kučanova zatrjevanja, da je bilo predsedstvo o ukazu obveščeno 17. maja. »To je notorična laž,« je dejal. Po Janševih besedah je predsedstvo v enem izmed poročil celo samo priznalo, da je bilo o ukazu obveščeno že 15. maja. Pozneje je sicer izdalo drugo poročilo, v katerem je zapisano, da je bilo obveščeno 17. maja, a obstajajo tudi drugi dokumenti, objavljeni v knjigi Veleizdaja Slovenije, ki dokazujejo, da ni tako, je dejal Janša.

TO je imela po Janševih besedah sicer okoli 110.000 kosov orožja. Če ne bi prišlo do razorožitve oziroma predaje orožja JLA, si jugoslovanske oblasti po njegovem prepričanju Slovenije ne bi upale napasti. »Zato gre za dejanje, ki je povzročilo smrt večjega števila oseb in veliko materialno škodo,« je poudaril.

Ovadba, ki so jo podali tako na tožilstvo kot policijo, je po Hojsovih besedah obširno obrazložena in podprta z dokumenti. Vse, kar v VSO pričakujejo od organov pregona, pa je, da »bodo opravili svojo zakonsko dolžnost in ovadbo sprocesirali«.

Deli s prijatelji