OKROGLA MIZA

Združenje Manager: Slovenija za preboj potrebuje novo miselnost

Objavljeno 31. januar 2012 23.36 | Posodobljeno 31. januar 2012 23.36 | Piše: Ma. F.

Razprava je izzvala cilj 15/2020 in izpostavila nujnost trialoga.

Okrogla miza Združenja Manager.

LJUBLJANA – Slovenija za gospodarski preboj potrebuje novo miselnost, nove vrednote, inovativnost na vseh področjih, saj blaginje ne bo brez konkurenčnega okolja, so ugotavljali udeleženci današnje okrogle mize, ki jo je v Ljubljani pripravilo Združenje Manager. Bistvenega pomena bo tudi socialni dialog, so prepričani.

Kot je na srečanju uvodoma spomnil predsednik Združenja Manager Dejan Turk, so se menedžerji zavezali, da bo Slovenija do leta 2020 med 15 najbolj razvitimi državami EU.

Potreben konkurenčen poslovni model na ravni države

Član upravnega odbora združenja in predsednik poslovodnega odbora Hidrie Iztok Seljak je na okrogli mizi, namenjeni razpravi o odgovornosti menedžmenta za uresničevanje te zaveze, poudaril, da je prišel nov čas, ki prinaša nova vprašanja, na katera se ne da odgovoriti z odgovori iz preteklosti. Poleg zavez menedžerjev bodo po njegovih besedah potrebne tudi zaveze politikov, sindikatov, apeliral pa je še na korektno poročanje medijev.

Da smo v popolnoma novi eri globalnega razvoja, je poudaril tudi nekdanji direktor in partner svetovalne hiše McKinsey Peter Kraljič. Strinjal se je, da Slovenija potrebuje konkurenčen poslovni model tudi na ravni države, torej novo miselnost, nove vrednote, zavedanje, da smo v konkurenčnem boju, in socialni dialog. Cilj, da se Slovenija do leta 2020 prebije med 15 najbolj razvitih držav EU, se mu zdi premalo ambiciozen. Kot je dejal, bi bil primernejši cilj 15 najbolj razvitih držav na svetu.

Treba je vključevati mlade

Sonja Gole, predsednica sekcije menedžerk in direktorica Adrie Mobil, pri dvigovanju povprečne dodane vrednosti slovenskega gospodarstva od sedanjih 35.000 proti 50.000 evrom na zaposlenega prisega na trialog in ob njem sposobnost vodenja, znanje ter potencial po spolu uravnoteženih vodstvenih ekip. Poudarja tudi: »Ideje bodo prihajale od mladih, zato jih je treba vključevati.«

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič pa je pojasnil, da je bil socialni dialog v Sloveniji razvit relativno hitro in je bil uspešen pod vsemi vladami z izjemo odhajajoče. Prepričan je, da bi marsikatera reforma, če bi dialog tekel tudi v mandatu vlade Boruta Pahorja, uspela. Sindikalist je poudaril še, da politiki odločitev, ki jih sprejmeta Nemčija in Francija, ne bi smeli jemati kot čisto zlato, saj so med evropskimi državami razlike.

Deli s prijatelji