UKREPANJE

Združenje frank s prvo ovadbo zaradi suma ponarejanja podpisov

Objavljeno 19. junij 2015 22.29 | Posodobljeno 19. junij 2015 22.29 | Piše: STA, Mo. S.

Nekatere banke naj bi bile ponarejale podpise posojilojemalcev v švicarskih frankih, da so bili seznanjeni z morebitnimi tečajnimi tveganji oziroma opozorjeni na to.

LJUBLJANA – Odvetnik Združenja frank Robert Preininger je na podlagi grafološke analize, ki je nakazala ponarejanje podpisov pod izjavami o seznanitvi z valutnim tveganjem pri najemanju posojil v švicarskih frankih, vložil prvo kazensko ovadbo, je danes poročala TV Slovenija. Neuradno naj bi šlo za banko Hypo Alpe Adria.

Zaradi nevarnosti, da bi domnevno ponarejeni dokumenti izginili, je odvetnik po poročanju TV Slovenija predlagal prednostno obravnavo. Ob tem pričakuje, da bodo kriminalisti takoj obiskali banko, zasegli dokumentacijo in začeli predkazenski postopek. »Zdaj se nam zdi nujno, da se v naslednji fazi ugotovi, koliko je takih primerov in ali so bila taka dejanja posledica izvrševanja navodil vodstvenih in nadzornih organov bank,« je dejal Preininger.

Nekatere banke naj bi bile namreč ponarejale podpise posojilojemalcev v švicarskih frankih, da so bili seznanjeni oz. opozorjeni na morebitna tečajna tveganja. Tako je pokazala grafološka analiza, ki so jo naročili v Združenju. Gre za mariborsko in ljubljansko poslovalnico banke Hypo Alpe Adria ter mariborsko poslovalnico Raiffeisen banke, so nedavno povedali v združenju, kjer pa sumijo, da je takih primerov več.

ZPS poziva

Da ljudje, ki so najeli posojila v frankih, niso bili ustrezno obveščeni, so na podlagi analize 30 posojilnih pogodb po poročanju TV Slovenija ugotovili tudi v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). V njej zato posameznike, ki sumijo, da so jim ponaredili podpise, pozivajo, naj takoj vložijo ovadbe na policijo in obvestijo tudi Banko Slovenije kot nadzornika bančnega sistema.

Ta je po poročanju TV Slovenija v omenjenih dveh bankah že sprožila nadzor, a šele ko bodo pristojni kazniva dejanja dokazali, bodo lahko kot nadzornik ustrezno ukrepali proti njima.

Kot je povedala viceguvernerka Banke Slovenije Mejra Festić, lahko Banka Slovenije ukrepa proti upravi z odvzemom licence, vodstvo bank pa lahko tudi pozove, da v skladu z zakonodajo ukrepa zoper zaposlene, ki so ta dejanja zagrešili. V Raiffeisen banki so sicer minuli teden povedali, da se nanje ni obrnila nobena stranka s takim problemom, ves postopek najemanja hipotekarnih posojil pa da se zaključi s podpisom pogodbe pri notarju. Namigovanja združenja o ponarejanju podpisov so zavrnili. V banki Hypo Alpe Adria pa so povedali, da bodo, če se bodo obtožbe pokazale za utemeljene, ustrezno ukrepali.

V združenju že v kratkem napovedujejo nove ovadbe. Zagrožena kazen za ponareditev listin je do dveh let zapora.

Deli s prijatelji