ANKETA DELA

Združena Novakova in Bogovič pred Janšo, Šoltes pred Mencingerjem

Objavljeno 03. maj 2014 10.38 | Posodobljeno 03. maj 2014 10.38 | Piše: STA, K. K.

Telefonsko anketiranje je za uredništvo časnika Delo na vzorcu 403 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.

Skupaj bosta po anketi Dela na evropskih volitvah zmagala.

LJUBLJANA – Skupna lista NSi in SLS za evropske volitve je, sodeč po anketi časnika Delo, prehitela listo SDS. Razlika med tema dvema strankama je precejšnja, saj znaša več kot tri odstotne točke. Tretje mesto zaseda pred nedavnim ustanovljena lista Verjamem Igorja Šoltesa, še kaže anketa. Kot so zapisali pri časniku, v tem rezultatu ni zajet učinek pravnomočne obsodilne sodbe prvaka SDS Janeza Janše, ki sicer ne kandidira na evropskih volitvah.

Lukšič caplja za Kacinom

Med kandidatnimi listami tretje mesto zaseda lista Verjamem Igorja Šoltesa, ki podporo celo pridobiva, in vse kaže, da bi lahko na evropskih volitvah osvojila en mandat. Na četrtem mestu je Pozitivna Slovenija (PS), ki je v zadnjem mesecu skoraj podvojila podporo, kar bi lahko pripisali predkongresnemu stopnjevanju napetosti. Nosilec liste PS je Jože Mencinger.

Lista Konkretno evropskega poslanca Jelka Kacina ohranja peto mesto in upanje, da bi ji uspelo osvojiti en mandat v Evropskem parlamentu, še piše časnik in ob tem izpostavlja zanimivo dejstvo, da je samostojni Kacin pred listo SD in njenim nosilcem Igorjem Lukšičem.

Mesec ne gre na listo

Sledijo Solidarnost z Dušanom Kebrom, SNS z Zmagom Jelinčičem in Združena levica z Lukom Mesecem, ki pa ne bo nosilec te liste, ampak bo to Violeta Tomič.

Telefonsko anketiranje je za uredništvo časnika Delo na vzorcu 403 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik. V raziskavi javnega mnenja so sicer pri časniku združili dve meritvi, prvo so opravili med 15. in 17. aprilom, drugo pa med 22. in 24. aprilom. Upoštevali so polnoletne posameznike, ki so odgovorili, da se bodo zagotovo ali verjetno udeležili volitev za Evropski parlament, takšnih pa je bila dobra polovica.

Deli s prijatelji