PROTESTNA NOTA

Združena levica: Zahtevamo preprečitev fašističnega shoda

Objavljeno 18. maj 2015 18.46 | Posodobljeno 18. maj 2015 19.09 | Piše: M. U.

Shod bo 23. maja, obeležili bodo 100. obletnico vstopa Italije v 1. svetovno vojno.

LJUBLJANA – V Združeni levici so ostro nastopili proti fašističnemu shodu v Gorici. Italijanska neofašistična organizacija Casa Pound bo namreč 23. maja priredila fašistični shod, s katerim bodo obeležili 100. obletnico vstopa Italije v 1. svetovno vojno.

V Združeni levici so pretekli teden državnemu sekretarju na ministrstvu za zunanje zadeve Bogdanu Benku predstavili dogodek ter predlagali, naj ministrstvo pošlje protestno noto Vladi Republike Italije. Odgovor, ki ga je podal Benko, je bil zelo skop in medel, saj je navedel le, da bodo na ministrstvu na dogodek pozorni.

Danes pobudo naslavljajo na vlado in zahtevajo, da čim prej, vsekakor pa pred dnevom shoda, pošlje vladi Republike Italije protestno noto, v kateri izraža nestrinjanje z dovoljevanjem shodov deklarirane fašistične organizacije, ki ruši dosežke medkulturnega dialoga in sožitja narodov na tem območju.

Nevarne provokacije

V luči 70. obletnice zmage nad nacifašizmom so tovrstne provokacije, ki jih uradno dopušča tudi Italija, nevaren simptom, dodajajo v Združeni levici. Gre za porast skrajnih desničarskih in fašističnih gibanj po Evropi, kot so, denimo, nemška Pegida, madžarski Jobbik in Zlata zora v Grčiji. Vse več napetosti pa je zadnje čase tudi na Balkanu; tako se je hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović pred dnevi poklonila hrvaškim ustašem v Pliberku, srbsko sodišče pa je rehabilitiralo četnika Dražo Mihailovića

Deli s prijatelji