KONEC

Združena levica Cerarju rekla ne

Objavljeno 29. julij 2014 14.37 | Posodobljeno 29. julij 2014 14.37 | Piše: STA, A. L.

Mesec napoveduje, da bodo podpirali vse predloge, ki bodo v korist ljudi.

Luki Mesecu pripisujejo velike zasluge za uspeh Združene levice na volitvah.

LJUBLJANA – Združena levica bo socialistična opozicija, je po današnjih pogovorih z najverjetnejšim mandatarjem Mirom Cerarjem napovedal predstavnik ZL Luka Mesec. Tako so se po njegovih besedah odločili zlasti zaradi povsem različnih pogledov na gospodarsko politiko, v osnutku koalicijske pogodbe pa pogrešajo tudi celosten koncept razvoja slovenske družbe.

Na različnih bregovih

Mesec je pojasnil, da so pogovori potekali po pričakovanjih. Skupaj so pogledali ključne dele osnutka koalicijske pogodbe, ki so jo prejeli zjutraj. Po oceni ZL je osnutek napisan preveč razdrobljeno. »Po področjih so našteti določeni ukrepi, manjka pa neka rdeča nit,« je poudaril. V ZL so danes želeli izvedeti, kakšen je celosten koncept razvoja slovenske družbe, kot ga vidi SMC, a jasnih odgovorov po njegovih besedah niso dobili. Prav tako pa se v stranki ne strinjajo s predvideno gospodarsko politiko, pri kateri so »na popolnoma različnih bregovih«.

Nastajajoča vlada Mira Cerarja namreč zagovarja privatizacijo, ZL pa je proti njej. Mesec je pojasnil, da so se v SMC izrekli o tem, da »bodo privatizirali vse razen infrastrukture«. Obenem pa osnutek sploh ne omenja dolžniškega vprašanja kot enega najbolj perečih vprašanj za naslednji mandat. SMC glede tega vprašanja ni ponudila nobenih odgovorov niti nastavkov zanje, je povedal Mesec.

Podpora predlogom v korist ljudi

Predvsem iz teh dveh razlogov gre ZL v opozicijo, bodo pa po njegovih napovedih podpirali vse predloge, ki bodo v korist ljudi. Eno od področij, pri katerih bi se po oceni Meseca lahko zedinili, je zdravstvo. Tu so namreč upoštevani koncepti, ki bi jih v ZL predlagali tudi sami, denimo popolna ločitev javnega in zasebnega zdravstva, ukinitev zdravstvenega zavarovanja in ureditev sistema javnih naročil. Zato so se tudi dogovorili, da se konec avgusta z morebitno vlado ponovno sestanejo in poskušajo poiskati projekte, pri katerih bi lahko sodelovali. Vlada pa bo odprla tudi projektno pisarno, v kateri bo imela tudi opozicija možnost podajati svoje predloge.


Koalicije ne bo niti z NSi?

Matej Tonin iz NSi je ocenil, da je zanje osnutek koalicijske pogodbe nesprejemljiv. 

 

Deli s prijatelji