PREVIDNO

Zdrsi, nesreče in burja povzročajo kaos na cestah

Objavljeno 25. marec 2013 14.51 | Posodobljeno 25. marec 2013 17.43 | Piše: STA, P. J., S. J., Ma. F.

Težave v prometu nastajajo tudi zaradi nekaterih vozil z letnimi pnevmatikami.

LJUBLJANA – Zimske vremenske razmere in burja povzročajo težave v prometu. Z več cest so zdrsnila tovorna vozila, ponekod pa jih izločajo iz prometa. Zaradi burje v Vipavski dolini veljajo omejitve za promet, piše na spletni strani prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

Zastoji na primorski avtocesti

Zaradi zdrsov tovornih vozil je trenutno zaprta regionalna cesta Senožeče–Sežana, zastoji pa nastajajo na primorski avtocesti med razcepom Nanos in priključkom Senožeče v smeri Kopra ter pred priključkom Kastelec v smeri Ljubljane. Na primorski avtocesti je zastoj tovornih vozil med priključkom Sežana vzhod in prehodom Fernetiči v smeri Fernetiči zaradi prepovedi vstopa tovornih vozil v Italijo. »Tisti, ki jim ni treba nujno na pot, naj ostanejo doma. Ceste med Koprom in Postojno so sicer prevozne z zimsko opremo, vendar je treba računati na krajše zastoje zaradi različnih zdrsov,« je povedal Dimitrij Marušič iz PU Koper.

Tovorno vozilo je zdrsnilo tudi na cesti Arja vas–Velenje pri Črnovi, kjer je promet oviran.

Počasi po štajerki

»Cestišče je zasneženo, po štajerski avtocesti se hitreje od 50 kilometrov na uro sploh ne moremo peljati,« nam je sporočil bralec Sašo, ki se vozi proti Ljubljani. Bralec Mitja pa pravi, da je prva pluga opazil pri Žalcu v smeri Celja, še dva pa pri Vranskem.

Izločanje tovornih vozil

Zaradi izrednih zimskih razmer poteka izločanje tovornih vozil, težjih od sedem ton in pol, na pomurski avtocesti na prehodu Pince in na hitri cesti na prehodu Dolga vas iz smeri Madžarske. Prav tako ta vozila izločajo na primorski avtocesti pri Brezovici in pred cestninsko postajo Log v smeri Primorske, na počivališčih Povir in Ravne v smeri Ljubljane ter na hitri cesti Razdrto–Vrtojba pred cestninsko postajo Bazara v smeri Razdrtega. Izločajo jih tudi v smeri Kozarij na ljubljanski južni obvoznici na počivališču Barje in na severni obvoznici pri priključku Ljubljana sever.

Zaprte ceste

Zaradi burje v Vipavski dolini velja prepoved prometa za vsa vozila s ponjavami in hladilnike na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter za vsa vozila s ponjavami, hladilnike in avtobuse na regionalni cesti Podnanos–Ajdovščina. Zaradi snega na cestišču je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na cestah Ajdovščina–Col–Godovič, Idrija–Godovič in Podnanos–Razdrto ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Zaradi snežnih razmer sta zaprti cesti Senožeče–Sežana in Krnica–Radovna ter cesta čez prelaz Vršič.

Prometne nesreče

Zaradi prometnih nesreč je oviran promet na hitri cesti Razdrto–Vrtojba, in sicer med Ajdovščino in Vipavo v smeri Razdrtega, na hitri cesti skozi Maribor pred pokritim vkopom Melje v smeri Šentilja in na gorenjski avtocesti pred priključkom Kranj vzhod v smeri proti Karavankam ter med priključkom Brnik in cestninsko postajo Torovo v smeri prestolnice. Na dolenjski avtocesti iz smeri Ljubljane je zaprt izvoz Trebnje zahod. Na štajerski avtocesti med priključkom Fram in počivališčem Polskava je zaradi nesreče promet oviran in nastaja zastoj.

Med 6. in 14. uro kar 111 nesreč

Slovenski policisti so danes med 6. in 14. uro obravnavali skupaj 111 prometnih nesreč. Težave v prometu nastajajo tudi zaradi nekaterih vozil z letnimi pnevmatikami. Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste opozarjajo, da je v takšnih vremenskih in voznih razmerah ponovno obvezna zimska oprema. Zakon o pravilih cestnega prometa namreč določa, da morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca, v zimskih razmerah pa tudi zunaj tega obdobja.

Na policiji so pojasnili, da se je ena od 111 prometnih nesreč, kolikor so jih danes obravnavali policisti, končala s hudo telesno poškodbo, v 13 nesrečah so udeleženci utrpeli lažje telesne poškodbe, 97 prometnih nesreč pa se je končalo z materialno škodo na udeleženih vozilih in objektih.

Več težav v prometu zaradi voznikov z letnimi pnevmatikami je bilo na Celjskem in Koroškem. Vodja celjske zimske službe Jure Stermecki je za STA dejal, naj se vozniki brez ustrezne zimske opreme ne odpravljajo na pot. Čez dan je bilo več zdrsov osebnih in tovornih vozil, vendar je zimska služba sproti rešila vse nevšečnosti.

Stermecki je dejal, da je količina zapadlega snega na Celjskem in Koroškem majhna, od tri do pet centimetrov, le na območju Lesičnega je zapadlo 10 centimetrov snega. Problem je po besedah Stermeckega v nizkih temperaturah, ki se gibljejo nekaj stopinj pod ničlo. Vse ceste so že posute, če bo zapadlo več kot 10 centimetrov snega, pa jih bodo cestarji tudi splužili.

Na prometnoinformacijskem centru za državne ceste opozarjajo še, da je zaradi napovedanega sneženja in močnejše burje na Primorskem ter zaradi ledenega dežja ali sodre na izpostavljenih odsekih cest možna poledica. V takšnih vremenskih in voznih razmerah je ponovno obvezna zimska oprema, pričakovati pa je težave v prometu in zelo upočasnjen promet.

Vreme tudi vam povzroča preglavice? Uporabite spodnji obrazec in nam pošljite fotografijo.

Deli s prijatelji