POSLI

Zdravstveni evri 
podjetju, ki ga ni

Objavljeno 19. maj 2015 17.13 | Posodobljeno 19. maj 2015 17.14 | Piše: Boštjan Fon

Jeseniška urgenca se je med gradnjo preselila v vojaško bolnišnico na dvorišču.

Direktor Splošne bolnišnice Jesenice dr. Janez Poklukar je odločen: »Plačali ne bomo niti centa!« Foto: Boštjan Fon

JESENICE – Neveden popotnik, ki ga z zdravstvenimi težavami zanese do jeseniške splošne bolnišnice na koncu Titove ulice, glavne železarske prometnice, bo zagotovo debelo zazijal, ko ga bo namesto sprejemnega oddelka pričakalo gradbišče, zadaj pa vojaška bolnica. Gradnja novega, prepotrebnega urgentnega centra, ki naj bi bil predvidoma zgrajen pred koncem letošnjega leta, je v polnem teku, za dnevno oskrbo pacientov pa uporabljajo Role 2LM MTF, vojaško bolnico, ki je bila kupljena leta 2006.

Vojska bolnišnici ne računa nič

»Po dogovoru med obrambnim ministrstvom in ministrstvom za zdravje je Role 2LM MTF postavljena na Jesenicah in dana v brezplačno uporabo za celotni čas gradnje novega urgentnega bloka, hkrati se bo v njej usposabljal vojaško-medicinski kader,« je povzemal Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske. Tej potezi, všečni za zaposlene v jeseniški bolnišnici in prijazni do uporabnikov, lahko samo zaploskamo. Vendar se je zdajšnje vodstvo bolnišnice znašlo pred nenavadnim stroškom! Role 2LM MTF je postavljena med upravno stavbo in glavno bolnišnično stavbo, na prostoru v središču območja bolnišnice, ki je bilo namenjeno parkiranju pacientov in zaposlenih. Mesec po tistem, ko je bil postavljen vojaški kompleks, je prišel račun za plačilo najema prostora, kjer je postavljena vojaška saniteta, v višini 4492,78 evra. Vojske? Ne! Zasebnega podjetja Avioprojekt, d. o. o., Ljubljana. Bizarna zgodba o zahtevi za plačilo najema makadamskega parkinga za bolnišnično dejavnost sega v leto 2008. Takrat je nastalo javno-zasebno partnerstvo v projektu gradnje garažne hiše tik ob bolnišnici, kjer je glavni dobitek nekaj časa vlekla firma Avioprojekt.

Domovala je v Žalcu, lastniško je bila povezana s še dvema zasebnima podjetjema, Oberon in Erida, prav tako s štajerskega konca. Ne le prostor za garažno hišo, ob soglasju takratnih odgovornih v bolnišnici in na ministrstvu za zdravje, ki naj bi delovali v javno dobro, so v naročje Avioprojekta padla vsa zemljišča v neposredni bližini bolnišnice ali v njenem območju, kjer bi bilo mogoče parkirati. Lastnik vseh teh kvadratnih metrov, kjer stoji bolnišnica, je seveda država, a kot se je tolmačila zakonodaja, je postal po javno-zasebnem partnerstvu od leta 2008 in nadaljnja tri desetletja imetnik stavbne pravice Avioprojekt.

Torej tudi za tiste kvadratne metre v osrčju bolnišnice, kjer je zdaj vojaški Role 2LM MTF. S pomočjo lizinških kreditov se je garažna hiša zgradila, na vhode preostalih parkirišč pa so navijačili zapornice in postavili avtomate za plačevanje parkirnine. Cena parkiranja je za marsikoga, predvsem pa zaposlene v bolnišnici, precej oderuška. Drugih možnosti za parkiranje v bližini ni. Poslovne akrobacije predvsem z lizinškim kreditiranjem prek Hypo banke vseh udeleženih v javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše ob jeseniški bolnišnici, mimogrede: odprl jo je tedanji predsednik Danilo Türk, so pripeljale do tega, da so se menjali lastniki Avioprojekta, ta je sedež celo preselil v Ljubljano.

Novi direktor Splošne bolnišnice Jesenice je postal po razrešitvi prejšnjega direktorja Igorja Horvata vodja internističnega oddelka dr. Janez Poklukar. Na vprašanje o plačilu mesečne najemnine za prostor, kjer stoji začasna urgenca, je bil načelen: »Prejšnji direktor je tolmačil, da s postavitvijo vojaške bolnice ne bo stroškov. Na sestanku sveta zavoda je jasno izjavil, da ne bo nobenih stroškov, in vojaška bolnica je bila maja 2014 postavljena še v njegovem mandatu. Ko smo mu poslali dopis v zvezi z izstavljenim računom, je odgovarjal, da o tem, o plačilu najemnine, obstaja dokumentacija. Naj se obrnemo na Petra Weissensteinerja, ki je pristojen za javna naročila pri UKC Maribor, tam so tudi postavljali garažno hišo, in ki je bil pri postopku na Jesenicah zunanji svetovalec.«

Torej bi morala Splošna bolnišnica Jesenice, da bo kolikor toliko kakovostno in po najbolj humanih smernicah med gradnjo in obnovo urgentnega bloka nadaljevala svoje poslanstvo v dobro pacientov, za predvideno dveletno začasno preselitev urgence v vojaško bolnišnico, ki je postavljena na njihovem dvorišču, plačati ljubljanskemu Avioprojektu najemnino v vrtoglavi višini 107.826,72 evra! »Računi prihajajo, toda niti enega do zdaj nismo plačali!« odkrije direktor dr. Poklukar: »Od Avioprojekta smo že prejeli izvršbo in zato bo o tem primeru odločalo sodišče. Mi smo principialni in teh računov ne bomo plačali!«

Direktor dr. Poklukar razloži, da gre za javna finančna sredstva, ki so namenjena zdravstvu: »To ni denar bolnišnice ali moj denar. Če je prejšnji direktor svetu zavoda uradno predstavil, da s postavitvijo vojaške bolnice ne bo nobenih stroškov, potem se moramo kot dobri gospodarji tega držati.«

Vsakdo lahko spozna, da je izkazan javni interes, da se zgradi nov urgentni center in da ima Gorenjska urgentno službo. Jeseniška bolnišnica v prvih mesecih letošnjega leta posluje pozitivno, a kot smo slišali, jim iz omar letijo finančni okostnjaki, ki so do zdaj vredni skoraj tri milijone evrov. Vendar novo vodstvo splošne bolnišnice ne namerava obupati, dr. Poklukar potrjuje: »Nočemo se ukvarjati s preteklostjo, saj imamo preveč tekočih težav, vendar nas v to silijo že prej omenjeni finančni okostnjaki iz preteklosti. Gradimo nov urgentni center in novo kuhinjo, končali smo obnovo oddelka endoskopije, preselili urgentno službo v nadomestne prostore, pripravili sanacijski program bolnišnice za naslednjih deset let in poslujemo pozitivno. Če bi se že prej delalo po gorenjsko, natančno in pošteno, bi bilo vse, kot mora biti in se spodobi!« Torej bolnišnica res ne bo plačala najemnine za zemljišče, kjer stoji vojaška bolnica Role 2LM MTF kot začasni urgentni center? Dr. Janez Poklukar odločno: »Ne!«

Nekdanjega direktorja preiskujejo kriminalisti

V čudne finančne rabote jeseniške bolnišnice v tistih letih so se, ko je moral s položaja direktorja po sklepu sveta zavoda nepreklicno oditi Igor Horvat, točno leto bo tega, vtaknili tudi kriminalisti. Zanesljivi viri so nam povedali, da proti nekdanjemu direktorju jeseniške bolnišnice potekajo predkazenski postopki, ne le v zvezi z izgradnjo garažne hiše, v roke jih bo kmalu dobilo pristojno tožilstvo. Na situ kriminalistov so še nekatere druge osebe, ki so na nekam čuden način peljale posle v jeseniški bolnišnici. Vendar se kriminalistična preiskava ne vrti samo okoli Jesenic, saj so nam viri še zaupali, da v povezavi z gradnjo garažnih hiš na območju bolnišnic poteka kriminalistična preiskava tudi v Celju, vpleteni so že znani. Preiskavo tako na Gorenjskem kot na Štajerskem vodijo iz Celja.

Našli samo nabiralnik

V Ljubljani na Ukmarjevi 6 smo iskali podjetje Avioprojekt, še prej smo jih hoteli poklicati po telefonu. Številka, ki je uradno na voljo, sploh ni njihova, gospod na drugi strani nam je pojasnil, da je to zasebna številka, a da vsak teden prejme najmanj deset klicev v zvezi z omenjenim podjetjem. V poslovni stavbi na Rudniku smo naleteli na zanimivo situacijo, saj je Avioprojekt najemnik prostorov, vhod v katere je skozi pisarne drugega podjetja, vrata pa so trdno zapahnjena. Edina povezava z Avioprojektom, ki gre z izvršbo nad Splošno bolnišnico Jesenice, je poštni nabiralnik, na katerem so nalepljena imena še sedem drugih firm. Ne bomo se spraševali, zakaj ima toliko podjetij, nekatera med njimi so po našem preverjanju prek uradnih spletnih strani državnih organov povezana, le en poštni nabiralnik in trdno zapahnjena vhodna vrata. 

Deli s prijatelji